Ny NATO generalsekretærs første besøg i Polen

stoltenberg_polen_nato_første_besøg

NATO’s nytiltrådte generalsekretær Jens Stoltenberg, på sit første besøg i præsidentpaladset i sit nye job. Foto: Præsidentens presse afdeling.


WARSZAWA: NATO’s nye generalsekretær, den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg, besøgte Polen som første destination.


NATO’s nye generalsekretær, Jens Stoltenberg, valgte Polen som det første NATO-land han besøger i sit nye job. Jens Stoltenberg besøgte flyvebase i Lask og hovedstaden Warszawa, hvor han havde samtaler med Polens præsident Bronislaw Komorowski i præsidentpaladset.

Tak til Polen

– Jeg vil gerne takke Polen for sit vigtige arbejde for alliancen, sagde Stoltenberg på et pressemøde efter mødet i præsidentpaladset.

NATO-generalsekretæren havde møder om Polens sikkerhed i forlængelse NATO-topmødet i Newport, Wales for en måned siden, hvor alliancens medlemmer lovede at lave en særlig aktionsstyrke, der hurtigt kan træde til i tilfælde af optrapning af krisen i Ukraine.

Vi kan gøre hvad vi vil

– NATO har stærke styrker, det ved alle. Vi kan implementere dem, hvor vi vil, sagde Stoltenberg til tv-stationen TVP Info.

NATO-landene ville ikke lave ny baser i Polen eller i andre lande i området, som Polen havde krævet forud for mødet i Wales af frygt for at bryde en aftale med Rusland fra 1999, men NATO-landene tiltrådte en særlig beredskabsplan, hvor Polen har en nøglefunktion i forsvaret af NATO’s grænser.

Bliver i Polen

– Vi vil gennemføre planen fuldt ud, og vi vil opretholde en kontinuerlig tilstedeværelse og aktivitet, i den østlige del af vores alliance, sagde generalsekretær Stoltenberg efter sit møde med den polske præsident Bronislaw Komorowski.