Ny polsk-amerikansk aftale om missilforsvar

  Polens Stanislaw Komorowski og Amerikas Ellen Tauscher underskrev den polsk-amerikanske aftale om militært samarbejde. Forsvarsminister Bogdan Klich og udenrigsminister Radek Sikorski var til stede under ceremonien. Efter den formelle underskrivelse var der pressemøde i Udenrigsministeriet med de fire deltagere. Foto: Polens Udenrigsministerium.


  WARSZAWA: Polen og USA er blevet enige om en ny militær aftale om missilforsvar. Mere end et års forhandlinger er afsluttet.


  Polens forsvarsminister Bogdan Klich sagde efter forhandlingerne om den nye polsk-amerikanske aftale SOFA (Status of Forces Agreement), at aftalen er en styrkelse af Polens nationale sikkerhed.

  US-soldater i Polen

  Aftalen betyder, at der bliver udstationeret amerikanske soldater i Polen, og at der opstilles udstyr og beredskab til et effektivt luftforsvar af Polen.

  – Det er et vigtigt øjeblik for samarbejdet mellem USA og Polen, sagde den polske forsvarsminister Bogdan Klich under en ceremoni i den polske hovedstad.Han tilføjede, at de to lande er helt enige om de fremtidige militære strategier.

  Missiler

  SOFA-aftalen mellem Polen og USA baner vejen for opstillingen af Patriot-missiler og udstationering af amerikanske tropper i Polen fra 2010, som et led i opgraderingen af NATO’s luftforsvar i Europa.

  Endelig afklaring

  Forhandlingerne har stået på i 14 måneder, fordi der skulle findes en løsning, som erstatning for den aftale som Polen indgik med den tidligere amerikanske præsident Georg W. Bush.


  Ikke mod Rusland

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski udtaler i forbindelse med aftalen, at det er vigtigt at præciserer, at Patriot-missiler i Polen vil have en helt defensiv karakter, og ikke vil være rettet mod Rusland.

  Til den franske nyhedskanal 24, sagde den polske udenrigsminister, at de polsk-russiske forbindelser er blevet forbedret markant under Donald Tusks regeringsledelse i Polen.

  Positive forandringer

  Radek Sikorski peger også på de positive forandringer der er sket i Rusland, og citerer en tale som den russiske præsident Dmitrij Medvedev holdt fornyligt, der var en fordømmelse af den stalinistiske periode, og af vold som middel til at opbygge en bæredygtig stat.

  Betaler skat

  De amerikanske soldater i Polen kommer ikke til at nyde samme beskyttelse, som på andre US-baser i verden. Soldater og embedsmænd bliver underlagt polsk lov og domstole, og der skal betales skat i Polen af deres indtægt.

  De amerikanske soldater kommer til Polen i løbet af 2010.