Ny polsk helligdag efter sejren over tyskerne

Helligdag
Den nye patriotiske helligdag, der markerer sejren over tyskerne i 1918-1919, er blevet indført i år. Her er det officielle logo for den særlige opstand, der begyndte i Poznan – Polens femte største by – lige midt mellem Berlin og Warszawa. PR-foto.

POZNAN: Den 27. december er fra i år gjort til national helligdag. Det er årsdagen for opstanden mod tyskerne i 1918 der markeres.


I dag er der indført en ny polsk helligdag. Den kommer bekvemt, som en slags tredje juledag. Det er sejren over tyskerne i 1919, der markeres med dagen for oprørets start – den 27. december 1918. Polen blev et selvstændigt land igen 11. november 1919 efter at have været udslettet fra verdenskortet i 123 år.

Oprøret begyndte, efter at regionens tyske myndigheder modsatte sig et besøg i Poznan af den polske pianist og uafhængighedsaktivist Ignacy Jan Paderewski. Oprøret førte til polsk selvstændighed året efter.

Det er en ny lov, der er underskrevet af præsidenten, der baner vejen for den nye helligdag.

Fortsat helligdag: 1. maj

Den 1. maj er fortsat en helligdag i Polen, selv om den blev indført under kommunismen. Kaczynski-regeringen er kendt for at vil fjerne alt der minder om den kommunistiske fortid, men har ingen planer om at sløje for 1. maj. Den 3. maj er det grundlovsdag og helligdag i Polen. Kombinationen har i mange år givet polakkerne en populær miniferie, som ingen politikere formentlig ønsker at ændre på.

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.