Ny regering genoptager sag om Smolensk-flystyrt

Smolensk_Tupolev_TU_154_4
Det var tre flyveledere i Smolensk lufthavn, der var årsagen til at præsident Lech Kaczynskis fly med 96 ombord, forulykkede den 10. april 2010. Det mener anklagemyndigheden i Polen, der nu vil have rettens ord for at kunne arrestere de tre russiske flyveledere. Arkivfoto.

Polens kommende regeringsparti Lov og Retfærdighed har siden flystyrtet i 2010 gennemført sin egen efterforskning af forløbet og sået tvivl om den officielle polske rapport. Arkivfoto.


WARSZAWA: Den ny regering i Polen vil genoptage efterforskningen af flystyrtet i Smolensk i 2010, hvor Polens præsident Lech Kaczynski omkom.


– Det er en meget vigtig sag og den skal opklares, sagde Polens kommende statsminister Beata Szydlo tirsdag, da hun blev spurgt til flystyrtet i Smolensk i 2010, hvor Polens daværende præsident Lech Kaczynski omkom sammen med 95 topfolk fra det polske samfund.

Efterforskning genoptages

Den kommende politiske chef for efterretningstjenesterne Mariusz Kaminski sagde samtidig, at efterforskningen vil blive genoptaget, og at han vil bruge alle juridiske muligheder for at komme til bunds i sagen.

– Anklagerens efterforskning har længe stået stille, sagde Kaminski til journalister i Sejmen.

Militær-anklager fastholder rapport

Polens militær-anklager meddelte tirsdag, at anklagemyndigheden fastholder de konklusioner, der tidligere er fremkommet i efterforskningen, og som er indeholdt i den officielle polske rapport om flystyrtet.

Militær-anklagerens gennemgang af ekspert-vurderinger viser, at skylden for ulykken både lå hos de polske piloter og hos de russiske flyveledere, og at ulykken skyldtes, at man forsøgte at lande, selvom vejrforholdene ikke tillod det.

Vinderparti tvivler på rapport

Den tidligere præsident Lech Kaczynskis parti Lov og Retfærdighed (PiS), der vandt parlamentsvalget den 25. oktober i år og er ved at danne Polens kommende regering, har længe sået tvivl om den officielle polske rapport om flystyrtet.

PiS har gennemført sin egen efterforskning af styrtet og flere gange fremsat teorier om, at en eksplosion eller en nedskydning var indblandet i ulykken.

Flyvrag skal til Polen

Polens kommende udenrigsminister Witold Wszczykowski sagde mandag, at han vil arbejde på at få flyvraget udleveret fra Rusland, der indtil nu har nægtet at udlevere det til Polen.

Waszczykowski sagde også, at han om nødvendigt vil bringe Rusland for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg for at trække efterforskningen i langdrag.