Ny valglov godkendt af senat og præsident

Den polske valgkamp forud for præsidentvalget, der endnu ikke er sat dato på, er i fuld gang. Her er det den nye kandidat for Borgernes Platform (PO) Rafal Trzaskowski (tv.) der besøger Poznan. Torsdag – på årsdagen for de første frie valg i Polen i 1989 – besøger han Gdansk. Privatfoto.

WARSZAWA: Det polske præsidentvalg bliver gennemført i en kombination med almindelige afstemningssteder og mulighed for at brevstemme. Loven er trådt i kraft, og en dato for præsident-valget ventes at blive meddelt onsdag.


Det store drama omkring vilkårene for at gennemføre præsidentvalg i Polen, har fundet en løsning. Mandag bekræftede det polske senat en ny valglov, der gør det muligt at gennemføre valget i en kombination af brevstemmer og almindelige afstemningssteder. Tirsdag underskrev den polske præsident Andrzej Duda loven, som hermed er gældende.

Valgdato i dag?

Valget skulle have været gennemført den 10. maj, og den polske ledelse ville ikke bruge en særlig nødretsbestemmelse i forfatningen til at udskyde præsidentvalget. Polens regeringsparti tror ikke på Andrzej Dudas genvalg, hvis afstemningen blev udsat i flere måneder. Regeringens forsøg på at gennemføre valget alene med brevstemmer, blev forhindret af senatet og det polske postvæsen.

Det ventes at der senere i dag bliver offentliggjort en ny valgdato for præsidentvalget, af parlamentets formand. Det ventes at blive udskrevet til søndag, den 28. juni og med en evt. anden valgrunde to uger senere.

Den nye valgdato skulle i henhold til forfatningen, været offentliggjort i slutningen af maj.