Ny viden om de brune bjørnes adfærd i Tatra-bjergene

Brune_bjørne_farlige_i_det_sydlige_Polen_0

Arkivfoto.


KRAKOW: Forskere fra Warszawa Universitet har fulgt de brune bjørnes adfærd i Polen og Slovakiet.


Ny forskning viser, at der i Tatra-bjergene i det sydlige Polen lever 45 af de store brune bjørne. Lige i øjeblikket holder 15 af dem til på polsk side, mens de resterende lige nu befinder sig i Slovakiet.

Bjørn vandring

– Vores forskning viser, at antallet af bjørne der lever permanent i den polske del af Tatra-bjergene ikke stor, siger dr. Zuzanna Nowak fra Warszawas Universitet (SGGW).

– Alligevel vil antallet af bjørne på den polske side blive fordoblet i løbet af sommeren, hvor bjørnene foretrækker at bruge deres tid på vores side af bjergene.

Fælles forskning

Forskningen i bjørnens adfærd i Tatra begyndte sidste år, og er netop afsluttet i denne måned. Arbejdet er gennemført af forskere fra Warszawa (SGWW) og medarbejdere fra Polens Tatra Nationalpark.

DNA spor

Forskningen i bjørnen er gennemført ved at tage prøve fra steder, hvor bjørnen spiser og opholder sig, ligesom forskerne har lokket bjørnen med foder. Forskerne har brugt 400 steder, og har fundet 45 forskellige genetiske profiler.

Specialist i honning

Analysen viser også, noget overraskende, at det ikke er alle bjørne der angriber bistader, selv om det ellers er den generelle opfattelse af bjørnens adfærd. I undersøgelsen var det kun to han-bjørne der havde forgrebet sig på bistaderne i Tatra-bjergene.

– Det er en overraskende kendsgerning, at kun et par af bjørnene – hannerne – har specialiseret sig i at ødelægge bistader, siger Dr. Nowak.

Tatra-bjergene er den højeste del af bjergkæden Karpaterne. 785 kvadratkilometer er slovakisk, mens 610 kvadratkilometer ligger i Polen.