Nye afgifter på øl og vand skal modvirke fedme

skoleboern_polen_gdansk_jens_moerch_polennu
Den polske regering vil gøre noget ved den stigende fedme især i forhold til børn og unge. Nye afgifter på øl og andre sukkerholdige drikke, indføres pr. 1. april. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det polske parlament har besluttet at indfører flere afgifter på øl og sukkerholdige drikke. Højere priser fra april.


Ved en afstemning i det polske parlament fredag, vedtog 254 medlemmer af det polske parlament at stemme for nye afgifter på sukkerholdige drikke, mens 169 stemte imod. 16 undlod at stemme.

  

De nye afgifter betyder at en flaske med alkohol under 0,3 liter, pålægges 1 zloty. Sodavand og andre sukkerholdige drikke pålægges en afgift på henholdsvis 0,70 zloty og 0,80 zloty.

 

Afgifter skal give slanke polakker

 

Indtægterne fra afgifterne skal ifølge den polske regering, bruges til oplysningskampagner om fedme, og andre tiltag for at reducere den ”samlede polske vægt”.

 

Polens sundhedsminister Łukasz Szumowski siger, at polakker drikker 100 liter sød vand om året i gennemsnit. Nogle børn får omkring halvdelen er deres kalorieforbrug dækket gennem drikke med stort sukkerindhold.

 

De nye afgifter træder i kraft 1. april.