Nye bestyrelser og direktioner i TVP, PAP og Polsk Radio

TVP PAP
Polens kulturminister har udskiftet ledelserne i public servicemedierne TVP, PAP og Polsk Radio. Oppositionsformanden Jaroslaw Kaczynski besøgte TVP i nat, og kræver frie medier. Arkivfoto.

WARSZAWA: Onsdag blev bestyrelserne for public servicemedierne; tv-stationen TVP, nyhedsbureauet PAP og Polsk Radio udskiftet.


Polens kulturminister Bartlomiej Sienkiewicz har onsdag morgen udskiftet bestyrelserne for de statsejede medier; tv-stationen TVP, nyhedsbureauet PAP og Polsk Radio. De nye bestyrelser har også udpeget nye direktioner.

I en officiel meddelelse om ændringerne står der blandt andet, “at behovet for denne type handling og begrundelser fremgår af resolutionen fra Sejmen i Republikken Polen af ​​19. december 2023 om genoprettelse af retsorden og upartiskhed og pålidelighed af offentligheden medier og det polske pressebureau”.

 (Fortsættes under)

TVP og PAP status

Ændringerne har fået TVP Info – en nyhedskanal til at gå i sort – ligesom TVP-hjemmesiden har været nede. På PAP engelske version, står der intet om de nye ændringer.

Siden Kaczynski-regeringerne kom til magten for otte år siden, har regeringen sat sig markant på public servicemedierne, og udskiftede uafhængige journalister med folk fra egne rækker.

TVP’s troværdighed er styrtdykket, og Polen har som land oplevet et dramatiske fald fra nummer 18 på den internationale ranking over pressefrihed i 2015, til en bundplacering i dag som nummer 57.

Ændringerne har udløst en ramaskrig hos den nye opposition under Kaczynskis ledelse. De kræver frie og uafhængige medier, fri af regeringens kontrol.

Alt er blevet gjort i overensstemmelse med lovgivningen og med deltagelse af en notar, hvis pligt er at undersøge lovligheden af ​​juridiske transaktioner der udføres i form af et notarskøde, siger den nye formand for tilsynsrådet for TVP, advokat Piotr Zemła til Onet.

Politiet har nu taget opstilling ved TVP-hovedkvarteret, som partiformand Jaroslaw Kaczynski Lov og Retfærdighed (PiS) besøgte i nat.