Nye EU-sanktioner overfor Hviderusland

Alexander_Lukashenko_diktator_i_Hviderusland

EU strammer grebet om diktator Aleksander Lukasjenkos-regime i Hviderusland. Arkivfoto.


BRUXELLES: EU har indført økonomiske sanktioner mod virksomheder med tilknytning til Aleksander Lukasjenko-regime i Hviderusland. Retssagen mod en polsk journalist er udsat.


I dag skulle en polsk journalist have været for retten i Minsk, anklaget for at have fornærmet den hviderussiske diktator. Sagen er blevet udsat til den 28. juni, men presset på Europas sidste diktator stiger.

Tre virksomheder

EU’s udenrigsministre har nu besluttet at indefryse aktiverne i tre statsejede hviderussiske selskaber med tilknytning til præsident Lukashenko.

Det er ene er våbenfabrikken Beltechexport, der menes at have handelsmæssige relationer til Libyens diktator Muammar Qaddafi.

Italienske penge

De to andre selskaber, som EU indfryser aktiver fra, er en virksomhed indenfor telekomminikation, og en indenfor spilindustrien. Indefrysningen af aktiver i de sidstnævnte virksomheder, har været kompliceret fordi selskaberne også har italienske ejere.

Italien havde i først omgang modsat sig sanktioner mod de to selskaber, men den italienske udenrigsminister Franco Frattini har nu også givet efter for presset.

Rejseforbud

Ud over indefrysningen af værdier, har EU også besluttet at sætte 180 navngivne personer fra det hviderussiske regime på en liste over uønskede personer i EU-landene.

Retssag udsat

En retssag, hvor en polsk/hviderussisk journalist står til tre års fængsel for nedsættende udtalelser om landets diktator, blev i går udsat til den 28. juni. Ifølge flere iagttagere fordi, men ikke ville give EU flere argumenter for yderligere restriktioner. EU-lederne er i dag samlet til møde.