Nye opgravninger af Smolensk lig udløser protester

smolensk_opgravning_gdansk_14_maj_2018

Familier til de omkomne i Smolensk ulykken, demonstranter og en lang række prominente polakker fik afskåret vejen til kirkegården, hvor lig fra flyulykken den 10. april 2010 skulle genopgraves mandag. Regeringen har stadig ikke opgivet kampen om en ny sandhed om Smolensk katastrofen. Privatfoto.


GDANSK: Politiet blev mødt med massive protester, da endnu en af de omkomne fra Smolensk ulykken blev gravet op til ny obduktion.


Mandag indledte politiet og anklagemyndigheden opgravningen af omkomne fra Smolensk ulykken ved Srebrzysko-kirkegården i Gdansk. Polens nuværende ledelse har nemlig besluttet, at næsten alle kisterne med døde fra Smolensk ulykken i 2010 skal genopgraves og obduceres på ny. Polens stærke mand – bror til den afdøde præsident ved ulykken – Jaroslaw Kaczynski, vil ikke anerkende de officielle forklaringer på ulykken der kostede 96 polakker livet. Han mener der var tale om et attentat.

Familier siger nej

Flere af de efterladtes familier protesterede mod opgravninger uden for kirkegården, som talstærke politistyrker forinden havde afspærret. Ingen blev lukket ind, heller ikke næstformanden for Senatet, Bogdan Borusewicz. Han ville besøge sin kones grav.

– Det er frækt og det er en skandale, sagde han til pressen og demonstranterne.

Demonstranter bar skilte med sloganet: Familierne siger nej! – og: Stop galskaben, stop opgravningen! Men det var ikke kun familier og demonstranter der var mødt op. Også borgmesteren i Gdansk og flere andre prominente personligheder var mødt op, for at tage afstand til Smolensk-vanviddet, som det blev udtrykt.

De efterladte ønsker ikke at deres kære skal bruges i politisk propaganda, lød det under demonstrationen.

Graver alle rester op

I den febrilske jagt efter en anden årsag til ulykken, end de faktiske omstændigheder, besluttede den nye Lov og Retfærdighedsregering (PiS) da den tiltrådte, at alle lig skulle genopgraves for at finde spor efter eksplosion.

Dansk retsmediciner

Opgravningerne begyndte i midten af november 2016. De første der blev obduceret, var præsidentparret Lech og Maria Kaczynski. Den blev gennemført af to danske retsmediciner.

Ved udgangen af december 2016 blev yderligere 11 personer opgravet, og efter to måneders pause begyndte næste fase af opgravningen i marts 2017. Fra marts til udgangen af juni blev yderligere 22 personer opgravet. Efter yderligere to måneders pause blev 24 lig opgravet i september, oktober, november og december sidste år. I 2018 bliver 22 grave genåbnet.

Ingen resultater

Anklagemyndigheden vil ikke oplyse om resultaterne af opgravningerne, men obduktionerne kaster næppe nyt lys over sagen. Alt er klarlagt af førende internationale eksperter. Stadig mangler offentligheden dog, at høre den sidste samtale mellem brødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski. Flere mener, at det var Jaroslaw Kaczynski der pressede sin bror til at kræve at flyet landede i Smolensk, selv om kaptajn og flyveleder forslog en alternativ lufthavn. Beslutningen af at forsøge at lande, kostede 96 højtstående polakker livet i Smolensk, Rusland.

USA flop

Polens tidligere forsvarsminister, der leder Smolensk undersøgelserne, var i april i USA for at fortælle at sine teorier om ulykken, og hvorfor der ikke var tale om en ulykke. Sammen med ham var også en dansk ingeniør, der er medlem af en særligt ekspertunderudvalg, der skal forsøge at legitimere den polske ledelses teorier om et attentat i Smolensk. Turen til USA var en fiasko, da hverken embedsmænd eller journalister mødte op til de indkaldte pressemøder.