Lederen af det største oppositionsparti stopper


WARSZAWA: Polens største oppositionsparti Borgernes Platform skal have ny formand. Fredag meddelte Grzegorz Schetyna at han ikke genopstiller.grzegorz_schetyna
Polens tidligere udenrigsminister og formand for parlamentet Grzegorz Schetyna har fredag meddelt at han ikke genopstiller som formand for Borgernes Platform (PO). Seks kandidater har allerede meldt sig. Arkivfoto.

Polens største oppositionsparti, Borgernes Platform (PO), skal have ny formand. Den nuværende formand Grzegorz Schetynas 4-års formandsperiode udløber i denne måned, og fredag meddelte han, at han ikke genopstiller.

Borgernes Platform blev stiftet i 2001 af blandt andet Donald Tusk, der var formand for partiet frem til 2014, hvor han blev præsident for EU. Grzegorz Schetyna er upopulær, og har ført partiet gennem tre valgnederlag på stribe. I en ny måling er kun Jaroslaw Kaczynski mere upopulær end Schetyna i Polen.

Seks kandidater

Der er ikke en naturlig afløser for Schetyna, men han har selv foreslået sin næstformand, tidligere forsvarsminister Tomasz Siemoniak. Men fem andre kandidater, har meldt sig som formandskandidater: Tidligere kulturminister Bogdan Zdrojewski, tidligere sundhedsminister Bartosz Arłukowicz, tidligere sportsminister Joanna Mucha, tidligere indenrigsminister Bartłomiej Sienkiewicz og den tidligere justitsminister Borys Budka.

Hvem der skal være formand for partiet afgøres ved en afstemning den 25. januar, og hvis ikke en kandidat får markant flertal ved afstemningen, gennemføres en anden valgrunde med de to højest scorende kandidater. De anden valgrunde, hvis den bliver nødvendig, er planlagt til den 8. februar.