Nyhedsbureau hacket: Fake news om polakker til krigen i Ukraine

Det polske nyhedsbureau PAP er blevet hacket, og der er udsendte fake news fra bureauet om mobilisering i forhold til krigen mod Rusland. De polske sikkerhedstjenester er inddraget i opklaringen, oplyser PAP. Arkivfoto.

OPDATERET: Det polske nyhedsbureau PAP er blevet hacket, og bureauet udsendte fake news om mobilisering af 200.000 polakker til Ukraine.


Det polske nyhedsbureau PAP er blevet hacket. Fredag blev der i bureauets navn udsendt en falsk historie om mobilisering i forbindelse med krig i Polen. Det skriver ledelsen af PAP fredag.

– Det polske pressebureau oplevede et cyberangreb i dag (fredag den 31. maj 2024), hvilket resulterede i, at der blev udsendt en falsk besked om en påstået mobilisering af Polen. Den blev offentliggjort to gange gennem PAP nyhedscenter. PAP var ikke kilden til disse historier. Udsendelsen er ikke fra agenturet, den blev ikke skrevet eller udsendt af PAP-medarbejdere, derfor blev den straks slettet og trukket tilbage fra tjenesten, skriver de to PAP-chefer Marek Błoński og Wojciech Tumidalski i en meddelelse.

(Fortsættes under)
Den falske besked fra det polske nyhedsbureau PAP.

Mere sikkerhed på nyhedsbureau

PAP-ledelsen vil nu forsøge at sikre nyhedsbureauet og deres platforme, og de relevante tjenester er blevet inddraget i at styrke sikkerheden, skriver PAP-direktør Marek Błoński og PAP-chefredaktør Wojciech Tumidalski i en fælles erklæring.

polennu.dk under angreb: Fjendtlige nisser på spil?

200.000 polakker

Af den falske besked fremgik det, at 200.000 polske borgere skal mobiliseres og sendes til Ukraine. Fredag kommenterede statsminister Donald Tusk på angrebet.

– Polske tjenester er forberedt. Det bliver mere og mere tydeligt, hvor vigtigt EU-valget er for os, sagde Tusk til PAP. Chefen for de polske specialtjenester Tomasz Siemoniak, siger at der er en aggression rettet mod Polen, og at de russiske forsøg på destabilisering i landet ikke hører op.

– Vi kæmper mod sabotagehandlinger der er gennemført på anmodning af russiske tjenester, vi har allerede foretaget mange arrestationer, siger Siemoniak til PAP.

Støt et frit medie – støt polennu.dk

Hos polennu.dk har vi fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Vi vil gerne lave endnu flere nyheder, og hvis du vil hjælpe os i det arbejde, kan du støtte os økonomisk. Vores sædvanlige betalingssystem er aktuelt frakoblet af sikkerhedsmæssige grunde, men du kan støtte polennu.dk med Mobile Pay eller bankoverførsel.

MOBILEPAY 23 43 59 05 – eller Danske Bank: 4315 – 0012245351

Hvis du vil støtte polennu.dk fra en udenlandsk konto, så er vores bank oplysninger her: SWIFT: DABADKKK – IBAN: DK8730000012245351. På forhånd, tak!

Driftsforstyrrelser på polennu.dk