Nytårsaften i Polen

  Nytår_i_Gdansk

  Nytåret skydes ind ved havnefronten i Gdansk. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Årets sidste dag bliver fejret på behørig vis i hele verden, også i Polen. Præsidenten holder nytårstale i aften.


  Nytårsaften hedder Sylwester på polsk, og ligesom i Danmark forbereder polakkerne sig dagen igennem til festlighederne på årets sidste dag. De fester i selskab med familien og/eller venner. Men mange fejrer også nytårsaften på nytårsballer på restauranter og hoteller.

  Unge til festival

  I byerne fester især unge mennesker på rådhus- eller markpladser med live musik leveret af populære polske bands. Operaer eller filharmonier i storbyerne har i deres repertoire også særlige nytårsaftenskoncerter efterfulgte af nytårsballer.

  Ingen fast menu

  Der er ingen bestemte retter man spiser nytårsaften. Menuen er meget varieret med både kolde og varme retter: fx grøntsagssalat, pølse- og ostetallerken, sild, sildesalat, varme kød- eller fiskeretter, supper, chokolade, kager, is.

  På tv’et er der også mange underholdningsprogrammer og -film. Tv-stationerne holder deres egne nytårsaftensfester på direkte tv med gæsteoptræden af Polens populæreste kunstnere fra underholdningsbranchen.

  Præsidentens nytårstale

  Klokken 20:10 holder Polens præsident Bronislaw Komorowski sin nytårstale på TVP1. Klokken 24 byder man det nye år velkommen med champagne og fyrværkeri. Festen og fyrværkeriet varer hele natten, som i Danmark.