Økonomiske zoner har været en succes i Polen

  bningen_af_LM_Glasfibers_nye_fabrik_i_Polen_3_mar_2009

  Der er skabt 1,25 millioner job i de særlige økonomiske zoner i Polen. Billedet er fra LM Glasfibers åbning af en ny fabrik ved Szczecin i en økonomisk zone. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: For femten år siden introducerede Polen begrebet ”økonomiske zoner”, hvor investorer kunne opnå særlige fordele.


  De såkaldte økonomiske zoner (SEZ), hvor udenlandske virksomheder kan opnå særlige fordele ved at investere, har vist sig at være en god ide for Polen.

  1,25 millioner arbejdspladser

  Siden de første økonomiske zoner blev dannet for 15 år siden, er der direkte skabt 250.000 arbejdspladser på den baggrund, og cirka en million følgearbejdspladser. Det skriver PaiiZ, der er Polens offentlige investerings fremme organisation, i sit nyhedsbrev fredag aften.

  80 milliarder

  Samlet set har de økonomiske zoner bidraget til investeringer i Polen på 80 milliarder zloty de seneste femten år.

  Mange fordele

  De økonomiske zoner har særlige lagt vægt på oprettelse af forskerparker, iværksætter centre og innovations-virksomheder. Virksomhederne i zonerne kan opnå skatte fritagelse, huslejenedsættelse, tilskud til etablering og en lang række andre fordele, der er lokalt eller regionalt bestemt.

  Den 25. februar præsenteres flere attraktive tilskudsordninger til de økonomiske zoner.