Ørsted og polske PGE sammen om havvindkraft

ørsted havvind polen
Danske Ørsted og polske PGE er gået sammen om at bygge og drive havvindmølleparker i Østersøen. Foto: Ørsted.

KØBENHAVN: Danske Ørsted er gået sammen med polske PGE om joint-venture, der skal bygge og drive to havvindprojekter i Østersøen.


De to energiselskaber, danske Ørsted og polske PGE har indgået en aftale om at etablere et joint venture, der skal udvikle, opføre og drive to havvindprojekter i Østersøen, som tilsammen har en potentiel kapacitet på op til 2,5 GW. De to parter skal efter planen hver eje 50 procent af selskabet.

Polen pioner

– Polen har vist sig som den nye pioner inden for havvind i Østersøen, og vi er meget glade for at komme ind på det polske marked med dette joint venture med PGE. Med denne transaktion bliver Ørsteds enestående erfaring med at udvikle og opføre store havvindmølleparker kombineret med PGE’s omfattende viden om og erfaring med det polske elmarked og dets lovgivningsmæssige rammer. Vores nye joint venture er stærkt engageret i at indfri den polske regerings ambitiøse planer for udbygning af havvind, siger Martin Neubert, vicedirektør i Ørsted.

Også på den polske side er der tilfredshed med aftalen. Monika Morawiecka, der er direktionschef i PGE Baltica, siger:

– Vi ser frem til at lancere et fælles projekt om at opføre havvindmølleparkerne Baltica 2 og Baltica 3 sammen med Ørsted. De to projekter, vi vil udvikle sammen, er blandt de mest fremskredne havvindprojekter i Polen. De kommer til at forsyne 4 millioner polske husstande med grøn energi, og de vil fortrænge mere end 8 millioner tons CO2 om året, siger Monika Morawiecka.

Ørsted til Polen

Ørsted oplyser, at selskabet nu vil etablere sig yderligere i Polen ved fysisk tilstedeværelse i landet. Aftalen er betinget af myndighedernes godkendelse, og forventes at komme i indeværende kvartal, oplyser Ørsted.

Støt de frie medier! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen. Til så mange danskere som muligt. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men oplysning og kendskab er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod det fænomen. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Du kan vælge mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og mange andre anerkendte og sikre betalingsformer.

Eksternt link: Ørsted