De første fodspor blev fundet allerede i 2002, men først nu står det klart, hvor stor betydning de har for verdens historie-skrivning. Foto: pgi.gov.pl
KIELCE: Forskere har gjort et sensationelt fund, der viser, at de første dyr gik på kloden 18 millioner år tidligere end hidtil antaget.
Polske og svenskere forskere har gjort et sensationelt fund i Polen. Forstenede fodspor viser, at firbenede dyr gik på jorden 18 millioner år tidligere, end man hidtil har antaget,
Fodsporerne er fundet nær Kielce i det sydlige Polen af en gruppe polske og svenske palæantologer – forskere, der beskæftiger sig med livets historie.
Deres opdagelse er udgivet i en artikel i den seneste udgave af det ansete naturvidenskabelige magasin Nature.
2,5 meter lang dinosaur
Sporene er 26 centimeter brede, og det tyder på, at de stammer fra en cirka 2,5 meter lang dinosaur.
Fundet ændrer på den hidtidige opfattelse af, hvornår vanddyr gik i land og begyndte at bevæge sig rundt på jorden. Forskerne kan se, at sporene stammer fra et dyr med klør og fødder, der sidder parvist.
Sporene er omkring 400 millioner år gamle. Indtil nu har videnskaben antaget, at dyr med fødder og klør først gik på jorden 18 millioner år senere.
Første fund i 2002
Allerede i 2002 gjorde palæontologerne de første fund i et stenbrud i Swietokrzyskie bjergene nær Kielce.
Nye fund blev gjort i 2004, 2007 og 2008, men først nu er forskerne nået så langt med at undersøge dem, at de kan sige, hvilken betydning de har.