Operation Reinhard: Drab på 1,7 millioner polske jøder

Cirka 1,7 millioner polske jøder mistede livet i det tyskbesatte Polen under Anden Verdenskrig. Foto: KOD.

WARSZAWA: Operation Reinhard betød 1,7 millioner døde polske jøder i det tysk besatte Polen. I dag er det 81-årsdagen for opstanden i ghettoen for polske jøder.


1,7 millioner døde polske jøder var resultatet af nazi-tyskernes Operation Reinhardt. I dag er det 81-årsdagen for opstanden i ghettoen for de polske jøder, der var et forgæves oprør mod de tyske udryddelsesplaner for de polske jøder.

– Mine herrer, må jeg bede om jeres opmærksomhed. Vi må udslette jøderne, uanset hvor de er, og alle de steder vi kan, meddelte generalguvernøren i de tysk besatte områder af Polen – Hans Frank – den 16. december 1941. Det fremgår af dokumenter fra Den Internationale Militærdomstol i Nürnberg (1946).

(Fortsættes under)

Tre udryddelseslejre til polske jøder

Operation Reinhard var en af tyskernes blodigste planer, som skulle føre til en total udslettelse af det jødiske folk, der boede i det besatte Polen. Der blev bygget tre udryddelseslejre til formålet: Belzec, Sobibor og Treblinka. På 18 måneder blev der udryddet 1,7 millioner polske jøder.

De vigtigste beslutninger om udryddelsen af jøderne blev truffet den 20. januar 1942 i villaen på Grosser Wannsee i Berlin. Beslutningen var, at fremfor blot at forfølge jøder, så skulle man nu til udrydde dem systematisk i det tysk besatte Polen.

750 polske jøder ad gangen

En vagt fra udryddelseslejren Bełżec, Rudolf Reder fortalte i Nürnberg, at 750 mennesker var der plads til ad gangen. Kvinder, der nægtede at gå ind i gaskamrene, blev stukket med bajonetter på deres nøgne kroppe, indtil de gik ind i dødskamret.

– Jeg hørte dørene lukke, støn og skrig, jeg hørte desperate råb på polsk på jiddisch, børns og kvinders bloddryppende klagesang og så et almindeligt skingert skrig. Det stod på i 15 til 20 minutter, og efter 20 minutter var der helt stille, siger Rudolf Reder til onet.pl.

Cirka 6 millioner polakker blev dræbt under Anden Verdenskrig. De tre millioner af dem var polske jøder.

LÆS MERE LEX.DK – af redaktør Anna Werenberg

jødisk ghetto Warszawa
Påskelilje vil fylde gadebilledet i Polen i dag. Det er 81-årsdagen og blomsten bruges med henvisning til de gule jødestjerner, som jøde skulle have synligt på sig under Holocaust. Foto: US Udenrigsministerium.

Danmark og Polen. Vi har fravalgt at have en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.