Påskeliljer for Warszawa på sidste arbejdsdag

guillaume_balas_ep

Europa-Parlamentet mindes torsdag, på den sidste arbejdsdag, rømningen af den jødiske ghetto i Warszawa med papirspåskeliljer. Fredag er det årsdagen for rømnings begyndelse, der blev afsluttet den 16. maj. Foto: Guillaume Balas, MEP.


STRASBOURG: Europa-Parlamentet mindes opstanden i den jødisk ghetto i Warszawa i april 1943 med papirpåskeliljer på parlamentets sidste arbejdsdag.


Medlemmer af Europa-Parlamentet havde torsdag forsynet sig med en gul papirpåskelilje.

Det skete med tanke på ofrene for Nazitysklands angreb på den jødiske ghetto i Warszawa, der blev indledt den 19. april 1943. Tidligt om morgenen gik politi og SS-styrker ind i ghettoen med ordre om brænde ghettoen ned. Polakkerne kæmpede mod den tyske overmagt, og cirka 150 tyske angribere blev dræbt. Men cirka 13.000 polske jøder mistede livet under kampene, der stod på frem til den 16. maj. Halvdelen af ofrene blev enten brændt levende eller kvalt i røgen.

-Vi ønsker at markere årsdagen for 18. april på den sidste dag ved at iføre os en papirpåskelilje, siger Rose Thun der er medlem af parlamentet for Borgernes Platform.

Aldrig mere

Thun mener, at det er vigtigt med en markering i Europas parlament, for at huske hendes kolleger på, at de er her for at værne om fred og menneskerettigheder, og for at beskytte Europa mod lignende rædsler i fremtiden.

Udryddelsen af den jødiske ghetto i Warszawa april 1943, forveksles ofte med opstanden i Warszawa i august 1944, da tyskerne var presset tilbage fra Østfronten. I Warszawa opstanden skønnes det at cirka 200.000 polakkerne omkom.

Kampagne med museum

Fredag indleder Europa-Parlamentet og det jødiske museum Polin i Warszawa, en kampagne med temaet om rømningen af den jødiske ghetto i 1943 den polske hovedstad.