Parlament dropper uafhængige domstole

  dommer_hoejeste_ret_arkiv_polen

  Det er slut med uafhængige domstole i Polen efter at parlamentet har vedtaget en lovpakke, der giver regeringen kontrollen over det polske retssystem, højesteret og forfatningsdomstolen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens parlament Sejmen har torsdag vedtaget en kontroversiel lovpakke, der giver regeringen den fulde kontrol over domstolene.


  I eftermiddag stemte det polske parlament Sejmen en ny kontroversiel lovpakke igennem med 235 stemmer for og 192 imod. 23 medlemmer undlod at stemme.

  Massive advarsler

  Parlamentet har taget beslutningen til trods for voldsomme advarsler fra EU og andre af Polens traditionelle partnere. Også i Polen er der stor modstand mod lovpakken, der reelt er afslutningen på demokratiet i Polen. Flere tusinde demonstranter har været på gaderne i protest, ikke alene i Warszawa, men i en lang række store og små byer overalt i Polen.

  Artikel 7

  EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, sendte onsdag en skarp advarsel til Polen. Kommissionen overvejer at tage det historiske skridt at indlede en sag for brud på EU’s grundlæggende værdier.
  – De seneste udviklinger taget i betragtning er vi kommet meget tæt på at iværksætte artikel 7, sagde Timmermans.

  Formel proces

  Trods advarslen er lovpakken nu besluttet, og skal nu godkendes i Senatet, hvor regeringspartiet også har flertal, og hos præsident Andrzej Duda, som også er opstillet af det regerende parti, Lov og Retfærdighed (PiS).