Parlament vil lukke munden på kritiske journalister

  danmark_pressemoede_polen_haandbold_piger_2014_polennu

  En ny medielov skal lukke munden på kritiske medier, siger formanden for regeringspartiet i Sejmen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ny hastebehandlet medielov skal lukke munden på kritiske journalister, siger lederen af PiS gruppen i det polske parlament.


  For få dage siden tiltrådte Polens præsident en ny lov, der er blevet kritiseret af EU, FN og den polske opposition. Nu har parlamentet i Polen vedtaget en lov, der skal sikre regeringen større indflydelser på de polske public service medier.

  Træt af kritik

  Ifølge regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) leder i parlamentet, Ryszard Terlecki, er lovens hastbehandling vigtig, da medierne konstant kritiserer lovforslag fra PiS.

  Den parlamentariske leder siger, at public service medierne ikke bør være en del af diskussionen, men blot præcist overbringe nyhederne.

  Kritik af lov

  Loven er blevet skarpt kritiseret af det europæiske og polske journalistforbund.

  PiS kom til magten efter at have vundet valget den 25. oktober, og gik til valg på at ændre forholdene og støtten omkring de polske public service medier.

  Som i Danmark

  Den nye kontroversielle lov, svarer nogenlunde til de danske politikeres indflydelse på de danske public service medier.

  Politiske udnævnelser

  Det polske parlament har også vedtaget en lov, der betyder at regeringen får mere kontrol over hvem der får de høje poster i ministerier og andre myndigheder. Fremover slækkes kravene til embedsmænd.

  Stigende kritik

  Sagerne har, sammen med sagen om de fem dommere til Højesteret som præsidenten nægtede at godkende, skadet Polens image i udlandet, og ikke mindst i forhold til EU, hvor blandet andet flygtningespørgsmålet har givet knas i samarbejdet mellem Bruxelles og Warszawa. Det skriver flere europæiske og amerikanske medier. Den polske præsident har derfor været på charmeoffensiv, og givet interview til flere internationale medier, hvor han forsikre om Polen fortsat vil være medlem og at Polen er en stabil partner for EU.

  35 procent

  Af en ny meningsmåling fra onsdag, kan man læse, at 35 procent af polakkerne støtter deres nyvalgte præsident.