Parlamentet irettesætter Kaczynski for udtalelser

Polens parlament irettesætter Jaroslaw Kaczynski for udtalelser fra parlamentets talerstol, om at statsminister Donald Tusk er tysk agent. Foto: PiS.

WARSZAWA: Polen parlament irettesætter Jaroslaw Kaczynski for hadske og følsomme beskyldninger mod Donald Tusk.


Polen parlament irettesætter Jaroslaw Kaczynski, efter hadske og urigtige beskyldninger mod nuværende statsminister Donald Tusk. Sagen blev tirsdag behandlet i parlamentets etiske udvalg.

I parlamentet sagde Jaroslaw Kaczynski med blikket rettet mod Donald Tusk:

– Jeg ved ikke, hvem dine bedsteforældre var *), men jeg ved én ting, at du er tysk agent, sagde Jarosław Kaczynski fra talerstolen den 11. december.

*) Donald Tusk tabte præsidentvalget i 2005 til Lech Kaczynski, efter falske beskyldninger om at Donald Tusk bedstefar arbejdede for nazisterne. Budbringer blev straffet for de urigtige oplysninger, men Tusk tabte selv om han stod til at vinde, inden de falske oplysninger kom frem (red.).

 Jaroslaw Kaczynski var indkaldt til mødet, så han kunne forsvare sig, men han mødte ikke op.

Irettesætter for tysk agent

– Den etiske komité straffede Jaroslaw Kaczynski med en irettesættelse for ordene om en “tysk agent”, siger formanden for udvalget, Izabela Mrzygłocka, i et interview med WP-journalisten Patryk Michalski.

– Vi inviterede MP Kaczynski til mødet to gange, så han kunne forklare situationen, men han dukkede ikke op, siger udvalgsformanden.

Jaroslaw Kaczynski har nu 14 dage til at anke afgørelsen.

Seneste påtale

Seneste det polske parlaments etiske udvalg måtte gribe til irettesættelse, var da Grzegorz Braun før jul, valgt for Konføderationen, brugte en skumslukker mod et jødisk Hanukkah-lys, der var tændt i Sejmen. I dag har parlamentet ophævet hans immunitet.

Irettesættelse eller ej? Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.