Permanente mobile NATO-enheder i Polen og Baltikum

atomvåben polen_faar_toppost_i_nato
13. juni 2016: Polen er tilfreds med at NATO har mange soldater udstationeret i Polen. Men på grund af krigen i Ukraine, vil Polen nu også gerne have atomvåben. Arkivfoto.

NATO-landene vil øge deres militære tilstedeværelse i Estland, Letland, Litauen og Polen for at sende et signal til Rusland om, at NATO er klar til at forsvare sine allierede. Arkivfoto.


BRUXELLES: Forsvarsministrene i NATO mødes i dag for at godkende en plan om udstationeringen af 4.000 soldater i Baltikum og Polen.


NATO-landene vil øge deres militære tilstedeværelse med en bataljon i hver af de tre baltiske lande og Polen, siger generalsekretær, Jens Stoltenberg til Ritzau.

LÆS MERE
polennu.dk: NATO vil sende 4.000 soldater til Østersøen mod Rusland

Reaktion på trusler

Beslutning er truffet på baggrund af Rusland verbale trusler mod Danmark, Sverige, Finland, Polen, Letland, Litauen, Estland og Rumænien – og de militære provokationer og den russiske oprustning ved NATO medlemmernes grænser.

NATO’s forsvarsministre ventes at træffe beslutningen om de 4.000 soldater på deres møde tirsdag i Bruxelles.

4 x 1.000 soldater

En bataljon er på cirka 1000 soldater, så dermed vil NATO forstærke sin militære tilstedeværelse med op imod 4000 soldater i de medlemslande, der ligger tættest på Rusland.

– Vi vil beslutte på rotationsbasis at udstationere fire robuste multinationale bataljoner i de baltiske lande og Polen, siger Jens Stoltenberg på en pressekonference forud for forsvarsministermødet.

– Det vil sende et klart signal om, at NATO er klar til at forsvare alle allierede, siger han.

Polen vil have baser

Polen havde ønsket, at der blev etableret permanente baser i de fire lande, men NATO lover at de mobile enheder er i stand til at forsvare landene mod angreb fra øst.

Bange for Rusland

De baltiske lande og Polen er bange for, hvad et mere truende Rusland under præsident Vladimir Putin kan finde på, efter at russerne for godt to år siden annekterede den ukrainske halvø Krim. Og tidligere Georgien og andre grænseområder. USA’s NATO-ambassadør, Douglas Lute, siger, at styrkerne, der indgår i den fremskudte NATO-tilstedeværelse tæt på Rusland, vil rotere hver sjette eller niende måned.

Året rundt

Men rotationen vil ikke efterlade nogle huller, siger den amerikanske NATO-ambassadør. NATO-styrker vil derfor være til stede i Estland, Letland, Litauen og Polen 365 dage om året.

– Idéen er at etablere en fremskudt tilstedeværelse, der bekræfter, at ethvert angreb på de fire allierede med det samme vil komme i kontakt med NATO-styrker og udløse et hurtigt svar fra resten af alliancen, siger Douglas Lute.

Som planen ser ud i øjeblikket, står Storbritannien ifølge Ritzaus oplysninger til at lede den fremskudte bataljon i Estland.

LÆS MERE
polennu.dk: NATO vil sende 4.000 soldater til Østersøen mod Rusland


Danske soldater

Også danske soldater ventes sammen med franske soldater at deltage i den forstærkede NATO-tilstedeværelse i Estland sammen med briterne. Det ligger dog endnu ikke klart, hvor mange soldater Danmark sender af sted. På et møde med Polens præsident torsdag, sagde Danmarks statsminister at 5.000 danske soldater vil komme forbi Baltikum og Polen i løbet af dette år.

Tyskland ventes at lede bataljonen i Litauen, hvor norske og hollandske soldater formentlig også vil deltage.

USA i Polen

USA ventes at lede bataljonen i Polen, mens Canada formentlig kommer til at lede den fremskudte NATO-tilstedeværelse i Letland. Canada har dog ikke formelt taget endelig stilling endnu.

Øvelse

Meddelelsen kommer samtidig med, at 31.000 NATO soldater ugen ud holder øvelse i Østersøen, som træning i forsvaret af øst flanken i NATO. Øvelsen med navnet Anaconda omfatter både hæren, søværnet og luftvåben.