Piloten var ikke presset til at lande i Smolensk


MOSKVA: Hverken Lech Kaczynski eller andre om bord forsøgte at tvinge piloten til at lande i Smolensk ved Katyn, siger russiske efterforskere.


Et russisk medlem af efterforskningsholdet bag ulykke i lørdags der kostede 96 polakker livet, siger til det russiske nyhedsbureau Interfax, at der indtil nu ikke er beviser for, at præsidenten eller andre VIP’er ombord på præsidentflyet, tvang piloten til at lande.

Sorte bokse

Alle tre sorte bokse fra flystyrtet er aflyttet, og det er baggrunden for konklusion fra efterforskningsholdet.

– Analyse af registreringer af samtalerne besætningen imellem, har ikke vist at piloterne var under pres, siger den anonyme russiske efterforsker. I kølvandet på flystyrtet i sidste weekend, gik flere teorier på, at piloten var under pres, da han skulle lande i Smolensk under de frygtelige vejrforhold.

Stor risiko

– Risikoen for at det kunne gå galt under de vejrforhold var ekstrem høj. Piloten vidst det, men af ukendte årsager og i mod flyinstruktionerne og almindelig sund fornuft, besluttet han sig alligevel for at lande.

Tyk tåge

Ifølge det russiske dagblad, Kommersant, blev Smolensk lufthavnen dækket med en meget tyk tåge, der lå i 30 meters højde over jorden. Tågen betød at sigtbarheden var nede på 200 til 400 meter.

En flytype som præsidentens flyver ved landingen mellem 150 til 180 meter i sekundet, og det betydet at besætningen reelt fløj i blinde, da de nærmede sig lufthavnen.

Smolensk lufthavn må ikke bruges til civil trafik, da den er ringe udstyret.

Ingen teknisk hjælp

Avisen hævder også, at de polske piloter ikke kunne bruge deres navigation system, fordi lufthavn i Smolensk ikke er udstyret med ILS-instrumentet.

Lufthavnen har kun et primitivt OSP system, som ikke virker under 120 meter fra jordens overflade. Systemet kræver desuden 1800 meters sigtbarhed, som der langt fra var i lørdags da præsidentflyet styrtede til jorden.

Piloten ville vente

De russiske luftfarts myndigheder siger endvidere, til den russiske avis, at de advarede de polske piloter og foreslog at flyet skulle omdirigeres til Minsk eller Moskva.

Ifølge kilderne insisterede piloten på at forsøge, og ville tage den endelige beslutning når han nåede ned i 100 meters højde. Det er en meget kritisk højde for en TU-154 maskine, som var præsidentens flytype.

Alle er skyldige

– Vi er alle skyldige for denne tragedie, vi kan ikke bare skyde skylden på piloterne, siger de ansatte i lufthavnen i Smolensk og tilføjer, at man burde have lukket lufthavnen under de dårlige vejrforhold.

Flere kilder i Rusland mener, at det var på grund af det følsomme polsk-russiske forhold, at myndighederne ikke lukkede lufthavnen, fordi det kunne opfattes som chikane overfor præsidenten.

Mindes i dag og i morgen

De 96 ombordværende der omkom i lørdags, mindes i dag ved en ceremoni i centrum af Warszawa i eftermiddag.

I morgen klokken 14 bisættes præsident Lech Kaczynsk og præsidentfruen Maria fra Wawel Slottet i Krakow.