Piloterne blev presset til at lande i Smolensk syv gange

tupolev-tu-154-smolensk_4

Vraget af den polske præsidents fly, da det var styrtet ned i tæt tåge 1,5 kilometer fra Smolensk flyvepladsen ved Katyn i Rusland. Arkivfoto.


WARSZAWA: Piloterne på præsidentens fly blev presset til at lande i Smolensk hele syv gang af forsvarschefen, der stik imod reglerne var i cockpittet.


På fredag er det fem år siden at Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker omkom i Smolensk på vej til en mindehøjtidelighed i Katyn. En måned senere er der præsidentvalg, og til efteråret er der parlamentsvalg. Og det er tydeligt i polsk presse i øjeblikket. Smolensk tragedien er blevet en del af den polske valgkamp, en sag der kan trække polakkerne i to forskellige retninger.

Passer med dokumentarfilm

De nye oplysninger der er fremkommet, passer overens med oplysningerne i en amerikansk dokumentar film om flystyrtet fra 2012. Den viser at piloterne ikke var alene i cockpittet under indflyvning og landing, men at forsvarschefen Andrew Blasik også var til stede. Der er ellers et krav i de internationale regler for flysikkerhed at piloterne er alene under start og landing, skriver Newsweek Polska.

Syv gange pres

Nye optagelser beviser, at forsvarschefen, mens han var i cockpittet, ikke mindre end syv gange pressede piloterne til at lande, selv om forholdene var helt umulige. Det er Polens radio RMF FM der er kommet med de nye oplysninger. Forsvarschefen skulle have sagt til piloterne:

– Faktum er, at vi må forsøge at lande indtil det lykkedes, viser båndudskrifterne ifølge RMF FM. Forsvarschefen var også i cockpittet da flyet ramte en trætop.

Alkohol ombord

Der var også blevet drukket ombord på præsidentens fly, selv om det var tidligt om morgenen. Det har givet anledning til spekulationer om, at de som pressede piloterne til at lande var under indflydelse af alkohol, skriver Newsweek Polska.

Anklager mod Rusland

I sidste uge anklagede den militære domstol i Polen de to russiske flyveledere, som de skyldige i ulykken. Med de nye beviser, bliver det svært at konkludere andet end det var piloterne – der lod sig presse af præsidenten og forsvarschefen – der alene er skyldige.

Konspirations teorier

Det er tydeligt at Lov og Retfærdighed (PiS), for hvem den afdøde præsident også var valgt, forsøger at udnytte ulykken politisk, og partiet kræver en international undersøgelse. Nogle partimedlemmer mener, at det er et bevidst mord – udført af Putin og Tusk i forening.

Polak afbrudt i EU-parlament

Dr. Bogdan Gajewski, der arbejder med en ny PiS-undersøgelse af årsagerne flystyrtet, blev i dag afbrudt på et møde i Europa-parlamentets forsvars- og udenrigsudvalg. Her sagde den polske efterforsker, at præsidentens fly blev skudt ned.

Det tyske medlem af parlamentets udvalg, Anna Fotyga, afbrød Gajewski, og sagde at udvalget ikke vil misbruges til indenrigspolitisk valgkamp i Polen. Hun sagde, at Europaparlamentet tidligere har taget stilling til sagen, og dermed blev sagen lukket.

Sværere for PiS

Der vil blive meget omtale af Smolensk sagen, ikke mindst i forbindelse med fem års dagen for tragedien, men med de nye oplysninger fra cockpittet ombord på præsidentens dødsfly, så bliver det sværere for PiS at hævde, at det var en nedskydning eller et komplot mellem den daværende polske statsminister Donald Tusk og den russiske præsident Vladimir Putin.

Afventer stadig flyvrag

Fredag markeres 5-års dagen for flystyrtet ved den Ukendte Soldats Grav i Warszawa. Trods flere anmodninger, har Rusland fortsat ikke udleveret flyvraget, hvilket betyder at de polske myndigheder ikke kan afslutte efterforskningen.