Polak sigtet efter Oslo-terror


  WROCLAW: Den mand som polennu.dk omtalte var blevet tilbageholdt for at sælge kemikalier til terroristen i Norge, er blevet sigtet.


  Den mand i Wroclaw, som polennu.dk omtalte blev anholdt i søndags, som kort efter blev afvist i et Reuter-telegram, er nu blevet sigtet for at sælge kemikalier til terroristen i Oslo, der var skyld i otte menneskers død. Senere henrettede gerningsmanden 75 unge mennesker, hovedsaglige børn og unge, på en sommerlejr 40 km uden for den polske hovedstad.

  Terror-manifest

  Søndag blev han anholdt under en razzia ved den polske by Wroclav. Forinden havde norsk politi bedt de polske myndigheder om at undersøge manden, fordi firmaet blev nævnt i Anders Behrings Breiviks manifest.

  De centrale politimyndigheder har tidligere afvist at en polak var tilbageholdt, men erkender nu, at man har sigtet en polak for salg af kemikalier, som det fremgår af polennu.dk.

  Særlig paragraf

  Statsadvokaten Malgorzapa Klaus siger, ifølge det polske nyhedsbureau PAP, at manden er sigtet efter en særlig paragraf i straffeloven mod personer, der har sprængstoffer, radioaktive genstande eller andre dele, som kan bringe mange menneskers liv i fare.

  Afviser anklage

  – Jeg kunne da ikke vide, at Anders Behring Breivik havde planer om at bruge kemikalier fra mit firma til at lave en terrorbombe med, siger den sigtede til Dagbladet. Han oplyser endvidere, at der er tale om kemikalierne natriumnitrit og aluminiumspulver.

  Almindelige kemikalier

  – Da bestillingen tikkede ind her, var der slet ingen alarmklokker, som ringede hos mig. Natriumnitrit bruges ofte som tilsætningsstof for at forlænge holdbarhedstiden på kødprodukter. Aluminiumspulveret er et almindeligt komponent til husmaling, siger den sigtede til Dagbladet i Norge.

  Selv om ejeren af firmaet er sigtet, er han ikke tilbageholdt.