Polakker besøger familie og mindes de døde i dag

  polakker_tænder_lys_og_mindes_1_november

  Polakkerne mindes de døde i dag, og valfarter til kirkegårdene for at lægge blomster. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: I dag er det Alle Helgensdag i Polen, og det er en af landets vigtigste religiøse helligdage. Polakker besøger kirker og mindes de døde.


  Den 1. november tilbringer de fleste polakker med at besøge deres familie og venners gravsteder. Det er en af de vigtigste religiøse dage i Polen, og der holdes altid fri i Polen på denne dag, også når den ikke falder på en søndag.

  Lys på kirkegårdene

  Traditionelt fejres den ved at polakker går på kirkegårde om eftermiddagen og sætte levende lys og blomster på gravene. Om aftenen samles mange familier ligesom til jul, og spiser en stor middag samme, mens de mindes de døde. Den gamle Alle Helgen tradition er stadig levende i Polen, og landet “lukker ned” ligesom juleaften.

  Indsamlinger til kirkegårde

  I Warszawa optræder kendte kunstnere frivilligt i dag, for at samle penge ind til vedligeholdelse af de store nationale gravsteder.

  Ny dato

  Alle Helgen er en gammel højtid i Polen fra det 7. århundrede, og blev oprindeligt markeret den 13. maj. I det 8. århundrede blev datoen ændret til 1. november. Markeringen af dagen fortsætter helt frem til Allesjælesdag, den 2. november.

  Haloween overtager

  De amerikanske haloween traditioner er også kommet til Polen, og den trænger sig ind på den polske højtid.

  Pas på i trafikken

  Alle Helgensdag betyder også mere trafik på vejene, da familierne samles fra nær og fjern og besøger gravsteder.