Polakker: Derfor valgte vi at leve i Danmark

dr_graense_eu_polennu_polen

Mange højtuddannede polakker har fundet vej til Danmark. DR har i en temarække fokus på EU-borgere i Danmark fra de nye medlemslande i Central- og Østeuropa. Foto: DR.


KØBENHAVN: DR har forud for valget til Europa-Parlamentet, talt med borgere fra andre EU-lande i Danmark. Hør hvad to polakker mener.


Antallet af chefer og højt specialiserede medarbejdere fra de største nye EU-lande der har valgt Danmark, er vokset markant. Der er sket en tredobling af antallet de seneste ti år. Det fremgår af en serie om vores nabolande i EU, som Danmark Radio kører på flere platforme op til parlamentsvalget den 26. maj. DR har blandt andet talt med to polakker, om hvorfor de valgte Danmark.

LÆS MERE
Danmarks Radio: Tema om EP-valg

Det begyndte med LEGOLAND

– Jeg var i Danmark som lille dreng for mange år siden. Jeg var i Legoland, og jeg kan huske, at jeg virkelig var imponeret over Danmark. Da jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at komme til København, virkede det naturligt at sige ja til, fortæller Pawel Checinski, der kom til Danmark for ni måneder siden som it-specialist i databaseløsninger til DR.

LÆS MERE
DR EP-tema: Pawel og Joanna kan let få arbejde i hele verden, men valgte Danmark

Joanna Wisniewska, der er civilingeniør hos Rambøll, har været i Danmark i 11 år, og er kommet til at elske den danske virksomhedskultur, siger hus til DR.

– Jeg kunne da sagtens få et godt arbejde i Polen, men i Danmark kan jeg få en sund balance både i arbejdslivet og livet som helhed. Her får man fuldstændig tillid fra firmaet, og det er super unikt for Danmark. Hvis jeg for eksempel skal til tandlægen i arbejdstiden, gør jeg det bare. Det er mere unikt, end I aner, siger Joanna Wisniewska.

– Der er meget højt til loftet. Jeg spiser frokost med mine chefer, og jeg tiltaler dem ikke hr. og fru. Jeg siger bare ”hej Morten” eller ”hej Pernille, jeg har en idé” – og det er rigtig vigtigt for mig som medarbejder. Det tror jeg er noget af det vigtigste for højtuddannede. At man kan blive hørt af ledelsen, og at man kan vise, hvad man kan, siger Joanna til DR. Læs hele samtalen på linket under.

LÆS MERE
DR EP-tema: Pawel og Joanna kan let få arbejde i hele verden, men valgte Danmark