Polakker foretrækker Obama som præsident i USA

  Komorowski_og_Obama,_Washington_dec

  Polens præsident Bronislaw Komorowski med sin amerikanske kollega Barack Obama under samtaler i det Hvide Hus i december 2010. Arkivfoto.


  WARSZAWA: En ny meningsmåling viser, at hver tredje polak foretrækker Barack Obama som ny amerikansk præsident.


  En ny måling, der er gennemført af TNS/OBOP i Polen, viser at 30 procent af polakkerne helst ser den amerikanske præsident Barack Obama fortsætte fire år mere på posten, mens kun 16 procent foretrækker republikanernes kandidat, Mitt Romney.

  Hver anden polak har slet ingen mening om, hvem de foretrækker som amerikansk præsident.

  I 15 lande

  TNS/OBOP har gennemført målingen på vegne af Marshall Fonden, og den er lavet i 12 EU-lande, samt USA, Tyrkiet og Rusland.

  Barack Obamas popularitet i Polen er noget overraskende, da den amerikanske præsident har været genstand for flere kontroverser mellem USA og Polen. Men opbakningen til Obama er dog fortsat markant lavere i Polen, end i de andre EU-lande, der er med i undersøgelsen. Og det er der flere grunde til.

  Irritation over Obama

  Barack Obama annullerede aftalen om et missilskjoldet, efter pres fra Rusland – det har gjort mange polakker urolige. I en tale fornylig betegne han de nazistiske udryddelseslejre som polske, hvilket langt fra er populært i Polen.

  Barack Obama har også tidligere lovet sin polske kollega, at visumtvangen til USA for polakker, ville blive ophævet. Det er endnu ikke sket.

  Derudover er der en generel utilfredshed i Warszawa med Barack Obamas relationer og aftaler med styret i Kreml.

  Romney ukendt

  Undersøgelsen viser også, at præsident Obama er langt mere populær i Europa, end i USA, og at hans republikanske udfordrer stort set er ukendt af borgerne i Europa.

  Sikker Obama-sejr i EU

  Hvis EU-borgere kunne stemme til det amerikanske præsidentvalg den 6. november, så ville Obama få 75 procent af stemmerne, mens Romney måtte nøjes med 8 procent.

  Romney popularitet er lavest i Frankrig, hvor blot to procent af franskmændene foretrækker ham, frem for Obama. I Polen er det som nævnt 16 procent.

  Undersøgelsen er baseret på interview af cirka 15.000 personer i 15 lande.