Polakker mener korruption stadig er et problem i Polen

  Sundhedssektoren er af de steder, hvor polakkerne oplever krav om bestikkelse viser en ny rapport. Arkivfoto.


  BRUXELLES: En ny rapport fra EU viser, at korruption opleves som et problem af mere end 80 procent af polakkerne.


  Korruption opleves som et stigende problem i EU-landene som helhed. Det viser en ny rapport fra Europa-kommissionen, der måler borgernes oplevelse af korruption og nepotisme i deres land.

  Stadig et problem i Polen

  Mere end 80 procent eller fire ud af fem af de adspurgte polakker mener ifølge rapporten, at korruption er omfattende i Polen. i EU som helhed er det tre ud af fire, der mener at korruption er omfattende i deres land.

  Det er især inden for det private erhvervsliv, at bestikkelse eller personlige kontakter anses for at kunne give adgang til offentlige midler i Polen.

  Offentlige udbud mest problematiske

  Rapporten konkluderer, at offentlige udbudsrunder er særligt udsatte for at blive forbundet med korruption i flere EU-lande. Ifølge rapporten udgør værdien af de offentlige udbudsrunder omkring 20 procent af BNP i EU som helhed. Der er derfor mange penge på spil og særlig grund til at føre en effektiv kontrol fra staternes side.

  Bestikkelse under gennemsnittet i EU

  Selvom oplevelsen af korruption er udbredt i Polen, ligger landet dog under gennemsnittet for EU-landene, når borgerne skal angive, om det er nødvendigt at give bestikkelse, når de er i kontakt med offentlige myndigheder.

  Sygehusvæsnet udgør en undtagelse. Her angiver 8 procent, at det er nødvendigt at betale bestikkelse for at blive behandlet, og det er blandt de 20 procent højeste tal i EU på sundhedsområdet.

  Ikke overraskende

  – Rapporten overrasker mig ikke, siger Grazyna Kominska, ekspert i korruption i Batory fonden til dagbladet Rzeczpospolita.

  – Den viser, at Polen har problemer med offentlige udbudsrunder, skattevæsnets overvågningen af virksomheder og med sundhedsvæsnet. Rapporten viser, at det ville være en god ide i kampen mod korruption at indføre elektroniske udbudsrunder i det offentlige. De gennemføres næsten ikke i Polen i dag, mens de fx udgør 63 procent i Lithaun, siger Grazyna Kominska.

  Bedre koordinering og respekt for menneskerettigheder

  Rapporten fra EU anbefaler Polen at sikre en bedre koordinering af de tiltag imod korruption, der gøres under de enkelte ministerier. EU anbefaler desuden, at gøre udnævnelsen af direktøren for det centrale antikorruptions kontor (CBA) helt gennemsigtig og uafhængig af det politiske niveau i Polen.

  Men rapporten peger samtidig på, at kampen mod korruption i Polen tidligere har taget kontroversielle metoder i brug og anbefaler, at det sikres, at kampen imod korruption føres med respekt for menneskerettighederne.