Polakker på gaden for demokrati

  Polakker_på_gaden_for_demokrati_og_imod_regeringen_3

  Den værste slags polakker har formand for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski kaldt de nuværende Højesteretsdommere, og det er nu blevet et slagord for protesterne imod regeringen. Foto: Komiteen til Beskyttelse af Demokratiet


  WARSZAWA: Polakker gik lørdag på gaden i 23 polske byer i protest mod Polens ny-valgte regering, der nægter at følge afgørelser fra Højesteret og Grundloven i Polen.


  Tusindvis af polakker gik lørdag på gaden i 23 polske byer samt ud for Polens ambassader i London, Tokyo og Berling i protest mod regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), der i øjeblikket ligger i åben kamp med Polens Højesteret og nægter at følge Højesterets afgørelser og Grundloven i Polen.

  Trussel mod demokratiet

  Demonstranterne, der for en stor del bestod af unge og børnefamilier, råbte slagord som “Fingrene væk fra Højesteret”, “Højesteret er garant for demokratiet” og “Vi er den værste slags polakker” med henvisning til en kommentar fra regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski, der sidste uge sagde, at striden med Højesteret er nødvendig, fordi Højesteret i øjeblikket er befolket af den værste slags polakker.

  Ny græsrodsbevægelse

  Lørdagens protester var arrangeret af den ny-oprettede græsrodsbevægelse Komiteen til Beskyttelse af Demokratiet (KOD), som opfordrer polakkerne til at sige fra over for regeringspartiets brud på Grundloven og basale demokratiske principper om domstolenes uafhængighed.

  Bevægelsen er apolitisk, men dens demonstrationer har tiltrukket top-politikere fra Polens oppositionspartier, der alle mener, at den nuværende regering bryder de demokratiske spilleregler i den igangværende strid med Højesteret.

  Symbolsk navn

  Komiteen til Beskyttelse af Demokratiet (KOD) har symbolsk taget et navn, der ligner den meget kendte Komite til Beskyttelse for Arbejderne (KOR), der blev dannet af intellektuelle polakker i 1977 og som kom til at spille en hovedrolle i kampen mod kommunismen i Polen, da den støttede op om Lech Walesa og Solidaritetsbevægelsen under strejkerne i 1980’erne.

  Regering vil kontrollere Højesteret

  Lørdagens protester er rettet imod det polske regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), der både sidder på præsidentposten og regeringsmagten i Polen og som fik sit eget flertal i parlamentet ved valget den 25. oktober.

  Regeringspartiet har den seneste måned brugt sit flertal i parlamentet til at annullere et tidligere valg af fem Højesteretsdommere og i stedet valgt og indsat fem nye dommere. Regeringen, præsidenten og parlamentet samtidig nægtet at følge de afgørelser, som Polens Højesteret har afsagt i sagen, og har nu fremsat et lovforslag, der vil ændre reglerne for Højesteret, sende retten ud af Warszawa og gøre det sværere at afsige domme.

  Højesteret kæmper imod

  Polens Højesteret har på sin side nægtet at sætte de fem ny-valgte dommere i gang med at arbejde og erklæret, at retten forventer, at præsident Andrzej Duda straks indsætter tre af de fem tidligere valgte dommere, som han har pligt til ifølge Grundloven.

  Højesterets præsident Andrzej Rzeplinski har desuden i medierne udtalt, at den ny lov, der er under hastebehandling i parlamentet, strider imod Grundloven og sætter demokratiet i Polen under pres, hvis den vedtages.