Polakker skal brevstemme om præsident den 10. maj

andrzej_duda_lars_moeller_polennu
Polens præsident Andrzej Duda er enig med et knebent flertal i det polske parlament, om at præsidentvalget skal gennemføres den 10. maj som planlagt, trods corona-krisen. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

WARSZAWA: Et knebent flertal i det polske parlament, besluttede sent mandag aften at det kommende præsidentvalg skal gennemføres alene med brevstemmer. Vicestatsminister har taget sin afsked.


Det blev en dramatisk mandag i det polske parlament. Forsamlingen begyndte med at vicestatsminister Gowin tog sin afsked, da han mener at det er uforsvarligt at gennemføre præsidentvalget.

Corono-truslen har nemlig skabt tvivl om det polske præsidentvalg, der efter planen skal gennemføres den 10. maj. Men på grund af – eller på trods af – den globale virus trussel, skal præsidentvalget gennemføres som planlagt i maj. Dog med den ændring, at det skal ske via brevstemmer. Det besluttede det polske parlament mandag aften.

Postchef trådt tilbage

Fredag fratrådte chefen for det polske postvæsen, da han forinden havde udtalt, at det ikke kan lade sig gøre at gennemføre et seriøst valg med brevstemmer (dengang var det kun for vælgere over 65 år, red.). Den nu tidligere postdirektør sagde også, at det vil være uforsvarligt overfor postbudene af gennemføre valget, på grund af den aktuelle corona-trussel.

Aflysning stadig en mulighed

Polens sundhedsminister kan dog stadig nå at aflyse valget, men det vil kræve at der er tale om en slags undtagelsestilstand med det formål at kunne beskytte polske borgeres liv.

Den nye lov sendes nu videre til det polske overhus, Senatet, hvor oppositionspartierne har flertallet. De kan vente 30 dage med at tage stilling, og så er man så tæt på valgdatoen, at det synes umuligt at gennemføre.

Polens tidligere statsminister Donald Tusk siger i en kommentar, at kun en gal eller kriminel vil gennemføre et demokratisk valg midt under en epidemi. 81 procent af polakkerne mener at valget skal udskydes.