Polakker uden status i Storbritannien

Polakker i sorg i London after at hadforbrydelser mod polakker blev femdoblet umiddelbart efter briternes nej til EU. Kun lidt over hver anden polak i Storbritannien, har ansøgt om permanent ophold i landet. Arkivfoto.

LONDON: Cirka 400.000 polakker i Storbritannien har ikke ansøgt om at blive på øerne efter briternes udtræden af EU. Frem til nytår kan polakker rejse frit ind og ud af de britiske øer uden opholdstilladelse.


Cirka 400.000 ud af de cirka 900.000 polakker, der bor i Storbritannien idag, har endnu ikke søgt om permanent ophold fra 2021. En tilladelse vil ellers betyde, at polakker på øerne har mulighed for at bliver i Storbritannien, når overgangs ordningerne mellem briterne og EU udløber ved årsskiftet.

Storbritannien forlod formelt EU natten til lørdag, og har en særlig overgangsperiode med EU frem til nytår. I denne periode kan polakker der bor i Storbritannien frit rejse frem og tilbage. Men efter nytår, skal polakker have en fast opholdstilladelse, for at kunne blive i landet.

300.000 EU-borgere afvist

Ved udgangen af december havde 2,8 millioner EU-borgere søgt om permanent ophold. De 2,5 millioner har fået den tildelt. Polakkerne udgør den største gruppe af EU-borgere i Storbritannien.

Antallet af hadforbrydelser mod polakker i Storbritannien, blev femdoblet i månederne efter Brexit-afstemningen.

EU-borgere på de britiske øer, har frem til 30. juni 2021 til at ansøge om fast ophold, men kan opholde sig i landet året ud uden fast opholdstilladelse.