Polakker vil EU og vender den katolske kirke ryggen

Den katolske kirke er ikke længere så populær som den har været. En ny måling fastslår at kirken ikke har været mere upopulær end nu, siden 1993, da den nuværende abortlov blev vedtaget. Arkivfoto.

WARSZAWA: En ny meningsmåling viser, at EU i dag er langt mere populær i Polen end den katolske kirke, der traditionelt har stået stærkt. Polakkerne har mere end dobbelt så meget tillid til EU, end de har til deres egen regering.


Der er vendt op og ned på mange ting de senere år i Polen. Ikke mindst tilliden til den katolske kirke, som tidligere har været den institution, som polakkerne havde mest tillid til.

Men sådan er det ikke længere. Førstepladsen på tillids-barometeret tilfalder nu Den Europæiske Union (EU), viser en frisk måling fra IBRiS, der er gennemført for dagbladet Rzeczpospolita.

Tilliden til kirken

I den seneste fire år, er tilliden til den katolske kirke faldet markant. En valgforsker mener, at forklaringen kan være de mange pædofili-sager mod præsterne i den katolske, seneste med en dokumentarfilm på Youtube sidste forår, der afslørede præsternes brug af børn. Valgforskeren mener også, at de tætte bånd mellem regeringspartiet og den katolske kirke, er en belastning for kirken. Udviklingen i tillid 2016 – 2020:

2016: 58 procent
2017: 52,6 procent
2020: 39,5 procent

Tilliden til EU

Men det er gået voldsomt tilbage på tillidskurven for den katolske kirke, så stiger den til gengæld for det europæiske samarbejde. Trods de mange konflikter mellem EU og den polske regering, så viser den seneste måling klart, at polakkerne har mere tillid til EU end til kirken og deres egne politikere.

2016: 45,5 procent
2017: 57 procent
2020: 68 procent

I målingen fremgår det også, at kun 30 procent af polakkerne har tillid til regeringen, hvilket dog er en stigning på 3 procent i forhold til for to år siden, da statsministeren hed Beata Szydlo.

Tilliden til NATO daler

Samme måling afslører også en dalende tillid til NATO-samarbejdet. Her er tilliden fra polakkernes side til den atlantiske pagt i dag på 66,4 procent, mens den for tre år siden var oppe på 75,1 procent.