Polakker vil have krigsskadeerstatning fra Tyskland

jaroslaw_kaczynski_polen_polennu
Jaroslaw Kaczynski får kontroltab i parlamentet, og beskylder oppositionen for at være mordere og for at have slået hans bror ihjel. Arkivfoto.

Jaroslaw Kaczynski kræver mere kompensation fra Tyskland for skaderne under Anden Verdenskrig. Fastholdes kravet kan det betyde, at tyskerne vil kræve at få de tidligere tyske områder tilbage – blandt andet Gdansk, der var international zone mellem den første og anden verdenskrig. Arkivfoto.


WARSZAWA: Regeringspartiets formand fastholdt lørdag kravet om krigsskadeserstatning, og næsten hver anden polak bakker ham op. Kravet giver Tyskland mulighed for at få landområder i Polen tilbage.


Polens regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) drager nu spørgsmålet om erstatning fra Anden Verdenskrig ind i valgkampen forud for valget til Europa-Parlamentet. Lørdag sagde Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski, at Tyskland formentlig skylder Polen mere end en billion euro for Anden Verdenskrig.

I en måling (30. april – 2. maj) der er offentliggjort søndag, bakker næsten hver anden polak op om kravet om krigsskadeserstatning fra Tyskland.

Polsk opdeling

48,6 procent siger ja, 24,6 procent siger nej og 26,8 procent har ikke taget stilling. Det er især polske mænd og lavt uddannede der kræver erstatning.

I gruppen af mennesker med en nettoindtægt på under 1000 zloty om måneden, er det 58 procent af dem der kræver erstatning. Blandt polakkerne på landet er opbakningen også større end gennemsnittet, nemlig 52 procent, oplyser SW Research.

Spørgsmålet om krigsskadeserstatning til Tyskland er dog afklaret ad flere omgange. I Berlin siger man det skete første gang i 1953.

Erstatning for land

Der er ikke mange i Berlin, der tager det polske krav alvorligt, selv om det igen kommer fra Polens stærke mand. Konsekvensen af yderligere kompensationer, kan nemlig betyde at Polen skal levere alle tidligere tyske områder i Polen tilbage til tyskerne. Det gælder blandt andet de polske områder der grænser op til Tyskland, samt områderne i Pommern ved Gdansk.

Tidligere international zone

Den populære havneby var tysk og hed tidligere Danzig, og Gdansk var en international zone mellem Første- og Anden- Verdenskrig. Nabobyen Gdynia blev dengang etableret, for at polakkerne selv kunne få direkte adgang til Østersøen.

Polsk populisme

Hverken kravet om krigsskadeserstatning eller afgivelse af polske landområder til Tyskland har næppe gang på jord, men ingen tvivl om det er noget der virker i en polsk valgkamp.