Polakkerne er delte i spørgsmålet om krigsrets-tilstanden

  General Jaruzelski gav ordren til krigsretstilstanden i Polen, der blev indført natten til den 13. december 1981. Arkivfoto.


  WARSZAWA: I næste uge er det 30 år siden, at general Jaruzelski indførte krigsretstilstand i Polen. Polakkerne er uenige om det var rigtigt eller forkert.


  Den 13. december 1981 indførte den polske kommunistiske general Jaruzelski krigsretstilstand i Polen. Dermed annullerede han den historiske aftale, der blev indgået i august året før på skibsværftet i Gdansk med Lech Walesa og Solidarnosc.

  Nødvendigt onde

  En ny meningsmåling viser, at 57 procent af polakkerne mener, at krigsretstilstanden for 30 år var ’et nødvendigt onde’. 51 procent af polakkerne mener, at kommunisterne handlede korrekt. Baggrunden for opbakningen til krigsretstilstanden er, at Sovjetunionen formentlig ville have besat Polen, hvis ikke de nationale kommunister, gjorde noget for at stoppe Lech Walesa og Solidarnosc.

  Ikke for en dommer

  Kun 23 procent af polakkerne mener på den baggrund, at de kommunistiske ledere bør stilles for en dommer for forbrydelser mod nationen.

  I 1991 sagde 28 procent, at bagmændene til krigsretstilstanden skulle behandles med respekt, mens 32 procent sagde, at de burde fordømmes. 19 procent mente dengang, at de som gav ordrene skulle stilles for en dommer.

  Tusinder fængslet

  Tusindvis af Solidarnosc-aktivister over hele Polen blev fængslet, og cirka 100 mennesker mistede livet ved krigsretstilstandens indførsel.

  Ny bog

  I en netop udgivet bog siger general Jaruzelski, at krigsretstilstanden var et “nødvendigt onde”, for at undgå en militær invasion fra Sovjetunionen, som året før også havde besat Afghanistan.