Polakkerne er for EU samarbejdet

  polakker_tog_jernbane_polen_jens_moerch

  Polakkerne er ikke bange for at stige på EU-toget. En ny undersøgelse viser, at 84 procent af polakkerne vil stemme for EU, hvis der var folkeafstemning om medlemskabet af unionen i Polen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Otte ud af ti polakker vil stemme for medlemskab af EU, hvis det kom til en afstemning. Men euroen er ikke populær i Polen.


  Mens regeringer over alt i Europa frygter for folkeafstemninger om EU, så er der ingen grund til bekymringer i Warszawa, hvis den polske regerings skulle ønske sig et større folkeligt mandat.

  84 procent

  Ikke mindre end 84 procent af polakkerne ville stemme ja til medlemskab af EU, hvis der var en folkeafstemning i Polen i dag. Det viser en ny måling fra IBRiS Instituttet, der er gennemført for det uafhængige dagblad Rzeczpospolita.

  Nej tak til euro

  Undersøgelsen viser også, at når det kommer til euroen ser det noget anderledes ud. Tre ud af fire polakker ønsker ikke euroen indført i Polen. Hver anden polak vil dog acceptere euroen, hvis det er en forudsætning for medlemskabet af EU.

  Ja men hvornår

  Polen har formelt sagt ja til at indføre euroen, men der er ikke aftalt noget tidspunkt og ej heller nogen køreplan. Den polske regering behøver dog ikke frygte en folkeafstemning, hvis den ønsker Polen ind i eurosamarbejdet. Det er en afgørelse det polske parlament selv kan træffe.