Polakkerne er glade for Tysklands genforening

  Polakkerne_er_glade_for_Tysklands_genforening

  20 år efter den tyske genforening mener 75 procent af polakkerne, at forholdet mellem de to lande er godt. Arkivfoto: bundesregierung.de


  WARSZAWA: Hovedparten af den polske befolkning mener, at et forenet Tyskland er til gavn for både Europa og deres eget land. I dag er det 20 år siden Tyskland formelt blev genforenet. Muren faldt i november året før.


  I løbet af de seneste 20 år har polakkernes holdning til den tyske genforening ændret sig markant.

  I dag mener 79 procent af polakkerne, at genforeningen har været til gavn for Europa, og 74 procent tilkendegiver, at den verdenshistoriske begivenhed også har været gavnlig for Polen.

  Det viser en ny undersøgelse fra den polske politiske tænketank, ISP, i anledning af 20 året for tyskernes genforening.

  Gode forbindelser

  Tre ud af fire polakker svarer i dag, at de polsk-tyske forbindelser er “meget gode” eller “gode”.

  Da genforeningen fandt sted 3. oktober 1990 forventede kun 20 procent af den polske befolkning, at den ville være til gavn for de to landes indbyrdes relationer.

  Hjalp Polen ind i EU

  Blandt de positive effekter fremhæver polakkerne, at den har været med til at stabilisere den politiske situation i Europa (68 %), og at den medvirkede til at bane vejen for, at Polen og række andre lande kunne blive optaget i EU (61 %).

  Stadig knaster i forholdet

  Selvom et flertal ser positivt på de polsk-tyske forbindelser, er der stadig emner, som giver anledning til bekymring.

  44 procent nævner, at nogle repræsentanter for de etniske tyskere, som blev tvunget til at til at forlade Polen efter Anden Verdenskrig, fortsat gør krav gældende overfor Polen.