Polakkerne har delte meninger om Rusland

katyn_rusland_angreb_polen_1939_wajda

Rusland angreb Polen den 17. september 1939 efter et nøje planlagt og aftalt angreb sammen med Tyskland, der var gået løs på polakkerne sytten dage tidligere. Russerne indfangede den polske elite, heriblandt over 15.000 officerer, og indlogerede dem på lejre for at omvende dem. Da det stort set ikke lykkedes blev polakkerne nakkeskudt af den Røde Hærs hemmelige enhed NKVD. Moskva benægtede sandheden frem til 1990. På billedet gennemgås lister med navne på de polakker der skal henrettes. PR-foto/Wajda film: Katyn.


WARSZAWA: I dag er det årsdagen for Ruslands angreb på Polen i 1939 mod øst. Forholdet til russerne er stadig højspændt og det deler polakkerne.


Den 17. september 1939 gik Rusland til angreb på Polen fra øst, tyskerne var gået ind fra vest sytten dage tidligere.

Russisk-tysk angreb

Rusland angreb Polen efter en aftale der blev indgået i august samme år med Nazityskland, og som betød at Polen, polakkerne og alt var der var polsk, skulle udslettes. Den 17. september klokken 3.30 meddelte Rusland den polske ambassadør i Moskva, at “Polen var ophørt med at eksistere som stat”. Den 28. september havde russerne og tyskerne nået deres mål, i henhold til aftalen fra måneden før.

Mangler i historiebøger

Angrebet er udeladt i mange historiebøger, da Stalin og Rusland var blandt sejrherrerne i Anden Verdenskrig, og det er som bekendt altid vinderne der skriver historiebøgerne. Den polske regering flygtede, først til Rumænien og siden til Frankrig, England og andre steder. Den 1. oktober 1939 havde Tyskland og Rusland overtaget Polen. Og sagen spøger stadig.

Forbudt at omtale

Putins Rusland har nemlig planer om at forbyde al omtale af russernes angreb på Polen i 1939, selv om den russiske præsident for år tilbage betegnede Stalins adfærd overfor polakkerne som en forbrydelse. Det var dengang forholdet mellem Rusland og Polen var historisk godt i 2009.

Fædrelandskrig

I de russiske termer taler man slet ikke om Anden Verdenskrig (1939-1945), men om Den Store Fædrelandskrig (1941-1945). Baggrunden er, at Den Røde Hær indledte Anden Verdenskrig sammen med Hitler’s Tyskland, og russerne kom først på de allieredes side, da Hitler svigtede sin fredsaftale med Stalin og indledte et angreb på Rusland i 1941.

Rusland deler Polen

Forholdet til Rusland deler vandene i Polen. I en ny måling mener hver tredje polak (33 procent), at Polen skal være mere åben overfor russerne. 30 procent mener derimod, at kursen skal være langt strammere. 15 procent af polakkerne mener, at den nuværende stramme kurs overfor russerne er den rigtige, mens 22 procent slet ikke har nogen mening om spørgsmålet.

Undersøgelsen er gennemført i dagene efter 11. september af TNS Polska for Radio 24.