Polakkerne holder fri og fejrer Polen i dag

  parade_på_Polens_uafhængighedsdag_i_Gdynia_i_Polen_polennu

  Den 11. november fejres Polens uafhængighed med festligheder og parader i hele landet, her i Gdynia i det nordlige Polen. Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  WARSZAWA: Unge nationalister går i demonstration, præsidenten går i kirke, og udenrigsministeriet har arrangeret en fejring på Twitter af Polens uafhængighed. Det er helligdag i Polen i dag.


  Polakkerne fejrer i dag 97-året for Polens uafhængighed efter Første Verdenskrig, da Polen genopstod på landkortet efter i mere end 100 år at have været delt mellem Rusland, Tyskland og Østrig-Ungarn.

  Som tidligere år fejres dagen med festligheder og parader i hele landet.

  Præsident i kirke og til reception

  Polens præsident Andrzej Duda har meddelt, at han blandt andet vil fejre dagen ved at gå i kirke og overvære vagtskiftet ved den ukendte soldats grav.

  Om eftermiddagen giver præsidenten en reception for diplomater, repræsentanter for lokalsamfund, han har besøgt, udlandspolakker samt udlændinge, der for nylig har fået polsk statsborgerskab.

  Deltager i lokal fejring

  Præsident Duda afslutter dagen ved at deltage i de lokale festligheder i byen Biala Podlaska, hvor en rundkørsel i dagens anledning bliver opkaldt efter krigshelten fra Første Verdenskrig Jozef Pilsudski, der blev det frie Polens første leder og senere satte sig på magten ved et militærkup i 1926.

  – Det er en støtte til et initiativ, hvor festlighederne fejres i fællesskab i byens gader, siger talsmand for præsidentpaladset Wojciech Kolarski, der oplyser, at denne type festligheder bliver mere og mere almindelige i polske lokalsamfund.

  Uafhængigheds-march for femte gang

  For femte år i træk bliver der i anledning af dagen arrangeret en Uafhængigheds-march i Warszawa, der i år har titlen Polen for polakker, polakker for Polen.

  Marchen blev arrangeret første gang i 2010 af de nationalistisk orienterede organisationer Hele Polens Ungdom og Den National-Radikale Lejr.

  Marchen for Uafhængighed har tidligere år flere gange udviklet sig i voldelig retning.

  Global selfie-kampagne

  Polens udenrigsministerium fortsætter en tradition fra sidste år, hvor der blev taget initiativ til en fejring på Facebook og Twitter med hashtagget #MyPolska, hvor polakker over hele verden opfordres til at tage en selfie i rød-hvide farver og med et selvvagt tema for at vise, hvordan de har valgt at fejre den nationale festdag.