Polakkerne holder mindst ferie i EU

  Polakker_mest_flittig_i_EU_Iben_Molgaard_Madsen

  Ser man på det årlige antal arbejdstimer er lønmodtagerne i Polen og Rumænien de mest hårdtarbejdende i EU – de arbejder i henholdsvis 1856 og 1864 timer om året, viser en ny rapport fra Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve-og Arbejdsvilkår. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Polakker og rumænere er de folk i Europa, der har mindst ferie.


  En EU-borger har i gennemsnit 24,8 fridage om året. I Danmark har en lønmodtager ret til 30 fridage, mens ansatte i Polen har 26 dages ferie betalt om året, men først efter nogle år på arbejdsmarkedet.

  Ser man på det årlige antal arbejdstimer er lønmodtagerne i Polen og Rumænien de mest hårdtarbejdende i EU – de arbejder i henholdsvis 1856 og 1864 timer om året, viser en ny rapport fra Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve-og Arbejdsvilkår.

  Til sammenligning arbejder danskerne kun 1679 timer om året.

  26 fridage efter 10 års arbejde

  I henhold til den polske ferielov får en ansat, der har været i arbejde eller relevant uddannelse i op til ti år i alt, 20 fridage betalt om året.
  Efter ti års anciennitet har en polak ret til 26 betalte fridage.

  Praktikperioden og læreår

  I de ti års erfaring indregnes også praktikperioden og læreår, dvs. at en akademiker, der har studeret i fem år på universitetet, og tre år i gymnasiet, allerede otte års erfaring, og efter to år yderligere kan opnå længere ferie.