Polakkerne smider mindst affald i skraldespanden i EU

  swinoujscie_affaldssortering

  Kun en lille del af affaldet bliver genbrugt i Polen, men til gengæld smider polakkerne mindst ud i Europa. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk


  BRUXELLES: Hver polak smider i gennemsnit 316 kilo affald ud om året, mens danskerne topper listen med 833 kilo i skraldespanden.


  En polak fodrer i gennemsnit den kommunale skraldebil med 316 kilo affald om året.

  Polakkerne er dermed sammen med tjekkerne de befolkninger i EU landene, som smider mindst skrald ud. Det viser en opgørelse fra EUs statistiske kontor, Eurostat.

  Danskerne ligger højest

  Danskerne ligger højest på listen, der omfatter samtlige 27 EU-lande, med 833 kilo affald person om året. Det europæiske gennemsnit er 513 kilo.

  Polsk affald ender på lossepladsen

  78 procent af det polske affald ender på lossepladsen, en procent bliver forbrændt, mens 14 procent bliver genanvendt og syv procent komposteret.

  I Danmark bliver 48 procent af affaldet omdannet til varme og el i forbrændingsanlæggenes ovne.

  Danske muligheder

  Lederen af afdelingen for handel og investeringer ved den polske ambassade i København, Jacek Wojcikowski, fremhæver affaldshåndtering som et af de områder, hvor danske virksomheder har store muligheder i Polen.

  Den danske virksomhed Weiss, der blandt andet bygger kedler til forbrændingsanlæg, meddelte i januar at den vil starte produktion i byen Ostrowiec Swietokrzyski, sydøst for Warszawa.