Polakkerne vil have at korset forbliver i parlamentet

  Korset_i_parlamentet_Polen_Sejmen

  Palikot Bevægelsen får kun begrænset støtte til at forbyde korset og andre religiøse symboler i Sejmen, skoler og i andre nationale bygninger, viser nye måling. Foto: Lukasz Kaminski.


  WARSZAWA: En frisk meningsmåling viser, at syv ud af ti polakker er uenige med det nye parti, Palikot Bevægelsen, i at korset i Sejmen skal fjernes.


  Det nyvalgte liberale parti, Palikot Bevægelsen, der fik ti procent af stemmerne ved valget 9. oktober, får kun opbakning fra to ud af ti polakker, i at fjerne korset som symbol skal fjernes i forbindelse med nationale symboler.

  Syv ud af ti polakker mener, at korset hører med som en del af den historiske arv. Det er kirkens store rolle under Den Kolde Krig, og den polske paves støtte for polakkernes frihed, der menes at være baggrunden for opbakningen.

  Kors i Sejmen

  Baggrunden er, at det kirke-kritiske parti, mener bl.a., at korset der hænger på væggen i det polske parlament Sejmen, skal fjernes.

  Ikke nationalt

  Palikot mener ikke at korset er et nationalt symbol, og derfor ikke bør hænge i parlamentet, eller ved andre offentlige institutioner, f.eks. skoler.

  Begrænset støtte

  Kun 20 procent af polakkerne støtter den holdning, mens ingen andre parti i Sejmen vil støtte det nyvalgte parti, der brød med Donald Tusk og Borgernes Platform sidste år.

  Holder fast

  Palikot har tidligere sagt, at han vil føre sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, hvis ikke han får opbakning til et forbud mod kors i offentlige bygninger.