Polen afslører ti løgne fra Putins historiske enetale

Polens udenrigsminister Radek Sikorski udstiller ti løgne af den russiske diktator Vladimir Putin i en enetale med en dømt og fyret amerikansk tv-vært. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen afslører ti løgne i kontroversiel debattørs videreformidling af Ruslands diktator, Vladimir Putins verdensopfattelse.


Polen afslører ti løgne i en samtale mellem en rabiat kontroversiel amerikansk debattør, og den russiske diktator Vladimir Putin. Mange medier har betegnet tv-transmissionen med Putin, som et interview. Se hvad polennu.dk mener om den sag, nederst i artiklen.

Det er Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski, der har udsendt en officiel meddelelse, efter præsentationen af Ruslands diktators verdensopfattelse. Ti løgne – en for en.

Løgn 1
Påstand: Polen samarbejdede med Hitlers Tyskland.

Svar: Før Anden Verdenskrig forsøgte det polske diplomati at have et godt naboforhold til Tyskland. Polen har ikke indgået nogen form for militær alliance med Hitler. I perioden mellem Første og Anden Verdenskrig befandt Polen sig midt mellem to aggressive naboer: Tyskland og Rusland (USSR). Ingen af dem har praktisk talt anerkendte Polens ret til at være en selvstændig stat.

I 1934, i Berlin, blev den tysk-polske ikke-angrebspagt underskrevet. Den havde til formål at garantere bilæggelse af tvister alene gennem fredelige midler. Tilbage i 1932, blev en tilsvarende ikke-angrebspagt underskrevet med USSR (Sovjetunionen).

Løgn 2
Påstand: Polakkerne tvang Hitler til at starte Anden Verdenskrig mod dem. Hvorfor startede Polen krigen den 1. september 1939? De ville ikke samarbejde. Hitler havde ikke andet valg, end at begynde at gennemføre sine planer med Polen.

Svar: Den Anden Polske Republik afviste Hitlers påstande såvel som hans forslag om at indgå en polsk-tysk alliance mod USSR. Det var Hitler-Tyskland og de sovjetiske myndigheder, der underskrev en aftale mod Polen den 23. august 1939 (den såkaldte Molotov-Ribbentrop-pagt), som gjorde det muligt for Tyskland at angribe Polen den 1. september 1939. Sovjet Rusland og Hitler Tyskland samarbejdede indtil juni 1941.

Løgn 3
Påstand: Polen blev offer for den politik, landet havde ført mod Tjekkoslovakiet, da en del af dette område, herunder det vestlige Ukraine, skulle gives til Rusland under den velkendte Molotov-Ribbentrop-pagt.

Svar: Polen deltog ikke i, og var heller ikke part i, München-aftalen (30. september 1938), som faktisk stærkt begrænsede Tjekkoslovakiets suverænitet. Polske krav vedrørende Trans-Olza blev fremsat efter underskrivelsen af München-aftalen.

Løgn 4
Påstand: Derfor genvandt Rusland, som dengang hed USSR, sine historiske lande.

Svar: USSR indtog Polens østlige territorium som et resultat af en væbnet aggression (17. september 1939), mens Polen afværgede den tyske invasion (1. september 1939). Den (USSR, red.) stak den polske stat i ryggen. Såkaldte ”folkeafstemninger” blev holdt af sovjetterne på Polens østlige områder ledsaget af terror. Lviv og de daværende provinser Lviv og Stanisławów (nutidens Vestukraine) har aldrig været en del af det russiske imperium. Vilnius-regionen var heller ikke en historisk del af Rusland.

(Fortsættes under)

Løgn 5
Påstand: Ukraine er i virkeligheden en kunstig stat skabt af Lenin og Stalin.

Svar: Dagens Ukraine opstod som en stat takket være den ukrainske nationale bevægelse. Bolsjevikkerne etablerede den ikke, men erobrede blot en del af det for at danne sovjetrepublikker. Ukraine opstod efter ukrainernes vilje.

Løgn 6
Påstand: Den venstre (vestlige, red) bred af Dnepr, inklusive Kiev, er et historisk russisk land.

Svar: Kiev var Ruthenias historiske hovedstad, og Moskva eksisterede ikke på det tidspunkt. I 1991 blev Ukraine en selvstændig stat med internationalt anerkendte grænser.

Løgn 7
Påstand: Ideen om ukrainere som en separat nation opstod i Polen.

Svar: Processen med selvdefinering af ukrainere som en separat etnisk gruppe blev sideløbende med lignende processer i det 19. århundredes Europa. Ingen “opfandt” den ukrainske nation.

Løgn 8
Påstand: Der er oprettet NATO-baser på Ukraines territorium.

Svar: Der er ingen NATO-baser på Ukraines territorium.

Løgn 9
Påstand: Der blev begået to statskup i Ukraine for kunstigt at bryde båndene til Rusland.

Svar: Under Orange revolutionen var den ukrainske nation imod forfalskede valg. Ved at holde en næste afstemningsrunde kunne præsident Viktor Jusjtjenko faktisk vinde flertallet af stemmerne. Efter Værdighedens Revolution vandt præsident Petro Poroshenko på demokratisk vis præsidentvalget.

Løgn 10
Påstand: I 2014 blev Moskva tvunget til at forsvare Krim, fordi det var i fare.

Svar: Der var ingen trussel mod Krim i 2014.

Det mener polennu.dk

Hos polennu.dk vil vi ikke betegne Putins taletid i al verdens medier, som et interview med en journalist. Det er rystende at førende danske medier beretter, at den amerikanske journalist (dømt og fyret tv-vært) Tucker Carlson havde et interview med den russiske diktator. Det var det jo ikke, og det kan heller ikke lade sig gøre at få det som normalt betegnes som et interview med Putin. Det var naturligvis iscenesat til formålet – endda måske lige frem bestilt af Putin – eller Trump?

 I TV2 programmet Presselogen søndag, blev nogle af deltagerne klogere efter at have lyttet til Putins enetale. Det kan logisk set bunde i manglende forkundskaber om Putins Rusland, og om de gentagne historiske manipulationer fra Moskva. Men det er der intet nyt i, som Polen også påpeger, og som mange har advaret om siden 2008 og mange gange siden.

Udenrigsminister Radoslaw Sikorski har nu påpeget løgnene, men uanset hvad er der ingen tvivl: Putin vandt igen, viser søndagens udgave af Presselogen med al tydelighed. Jens Mørch, redaktør polennu.dk.

Verdenspressen og Putin

Ti løgne, eller uanset hvor mange løgne Polen afslører om Putin, så er polennu.dk fortsat verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905. Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.

Ti løgne af Vladimir Putin