Polen anklager russiske flyveledere i Smolensk

smolensk_10_apr_2010_rusland_polen_praesident
Vraget af præsidentens fly i Smolensk 10. april 2010. Arkivfoto.

Selv om det mandag er syv år siden at Smolensk ulykke fandt sted i tæt tåge, kommer der fortsat nye beskyldninger og teorier om hvad der skete da Polens præsident Lech Kaczynski og 95 andre polakker omkom i Rusland. Polens Kaczynski-regering vil ikke acceptere de polske og russiske rapporter om ulykken. Arkivfoto.


WARSZAWA: Den polske anklagemyndighed hævder nu at have nye beviser for at to flyveledere med vilje bragte præsidentflyet på kollisionskurs.


Den næstkommanderende for den polske anklagemyndighed Marek Pasionek har på et pressemøde fortalt, at der nu rejses tiltale mod to russiske flyveledere for bevidst at have fremprovokeret flystyrtet den 10. april 2010 der kostede præsident Lech Kaczynski og 95 andre højtstående polakker livet.

En tredje mand

Anklagen omfatter også en tredje person der var i det russiske kontroltårn på ulykkestidspunktet, men det er ikke oplyst hvilke beviser der er tale om.

Afviser beviser

En talsmand for den russiske præsident Putin siger til nyhedsbureauet Interfax, at ulykken allerede er blevet meget grundigt undersøgt.

– Vi er simpelthen ikke enige i den form for konklusioner, siger talsmanden Dmitry Peskov.

Ingen konsekvens

Tiltalen mod de russiske flyveledere får ikke nogen konsekvenser, da Rusland tidligere har afvist at udlevere russere til retsforfølgelse i Polen i forbindelse med Smolensk sagen.