Polen bruger krise til at undertrykke borgere

kaczynski_pressefrihed
Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski føler sig mere og mere forfulgt. Mandag udløste en herreløs kuvert storalarm i partihovedkvarteret, og alle redningstjenester blev tilkaldt. Men det viste sig at være falsk PiS-alarm. Kaczynski, der er tidligere aktiv kommunist, har fået øget beskyttelsen omkring sig og har nu over 20 sikkerhedsfolk. Kaczynskis formelle post i det officielle Polen er menigt medlem af parlamentet, trods hans særlige privilegier og beskyttelse. Billedet er fra en situation foran det polske parlament, hvor Kaczynski også ville undgå demonstranter. Arkivfoto.

NEW YORK: Respekteret amerikansk magasin sammenligner Polen med lande som Nordkorea og Ghana, hvor magthaverne også bruger corona-krisen til at ”undertrykke borgere og styrke magten”.


Det amerikanske magasin Vice og Freedom House betegner Polen som det sjette værste land i verden, når det gælder magthavernes misbrug af corona-krisen med det formål at ”undertrykke borgere og til at styrke magten”.

Sort liste

Polen er dog ikke alene om at misbruge situationen, og magasinet skriver at vi formentlig kun har set ”toppen af isbjerget”. Blandt landene på den sorte liste er også Venezuela, Bolivia, Ungarn, Kina, Uganda, Cambodja, Rusland, Filippinerne, Ghana, Hviderusland, Thailand, Chile, Israel, Bangladesh, Serbien, Myanmar, Kenya, Paraguay, Turkmenistan, Iran, Yemen, Forenede Arabiske Emirater, Armenien, Nordkorea og Indien.

Præsidentvalg og abortlov

Det er især det planlagt præsidentvalg den 10. maj, der udløser den amerikanske kritik af Polen. Det polske regime, som det betegnes, vil gennemføre valget trods corona-udgangsforbud, og selv om der ikke bliver nogen valgkamp. Valget skal ske uden afstemnings steder, og alene med brevstemmer.

Uønsket valg

Valget gennemføres den 10. maj – måske den 17. maj – og det til trods for at otte ud af ti polakker ønsker afstemningen udskudt, ligesom alle kandidaterne – undtagen den siddende præsident Andrzej Duda – ønsker det. Ifølge vores kilder vil også den polske statsminister og sundhedsministeren, have valget skubbet. Men partiformanden siger nej, da han ved at det kan blive svært at få genvalgt den nuværende Andrzej Duda, som er vigtig for Kaczynski, da han altid følger de instrukser han får fra partiformanden. De interne uenigheder har allerede ført til, at landets vicestatsminister har trukket sig.

Anerkendes ikke

EU og flere organisationer har advaret polakkerne med, at valget ikke vil blive internationalt anerkendt. Polens tidligere statsminister – og nuværende leder af den største gruppe i Europa-Parlamentet, Donald Tusk siger i en kommentar til planerne.

– Kun en kriminel eller en gal mand, vil gennemføre et demokratisk valg under en epidemi.

PS! Den polske placering som verdens 6. værste land, bygger alene på en vurdering af præsidentvalget. En ny opgørelse vil med sikkerhed placere Polen højere, efter at parlamentet onsdag og torsdag skal tage stilling til en ny og meget restriktiv abortlov. Det sker på et tidspunkt, hvor det ikke er muligt at gennemføre demonstrationer.