Polen dykker igen på globalt presse-friheds indeks

OSCE rejser kritik af den manglende debat på de statskontrollerede medier, forud for præsidentvalget den 28. juni. Arkivfoto.

PARIS: Pressefriheden har det bedre i lande som Armenien, Niger og Ghana end den har det i Polen, der igen er rykket ned af stigen på det globale pressefriheds-index.


I 2015 var Polen på en flot plads som nummer 18, når det gjaldt rangeringen af pressefriheden sammenlignet med andre lande i verden. I den seneste opgørelse er Polen igen rykket ned, og er nu nede på en plads som nummer 62. Det er tre trin ned i forhold til sidste år. Og mange konkrete tilfælde sender Polen ned af rangstigen.

På det nationale og regeringskontrollerede TVP, som netop har fået 2 milliarder ekstra zloty af regeringen, har man hængt den frie tv-station TVN ud som en producent af falske historier der vildleder polakkerne. Den amerikanske ambassadør i Warszawa, Georgette Mosbacher, har klaget til den polske regering, og USA har gentagne gange advaret Kaczynski-regiment mod overgreb på retsstaten og de frie medier.

LÆS RAPPORT OM POLEN HER

World Press Freedom Index udarbejdes hvert år af Reporters Without Borders (RSF). Organisationen klassificerer Polen som værende blandt de lande, der har “et mærkbart problem” med pressefriheden.

Norge i top – Nordkorea i bund

Der er 180 lande med i opgørelsen, og Polen er på fem år gledet fra en flot placering, til en placering der er ringere end lande som Armenien, Niger og Ghana. Norge, Finland og Danmark topper listen, mens Nordkorea indtager pladsen som nummer 180.

SE HELE LISTEN HER