Polen erkender falske beviser mod Lech Walesa

    lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu
    Polens statsminister Donald Tusk afviser, at han er kandidat til præsidentvalget næste år. Han håber Warszawas borgmester stiller op. På billedet ses Donald Tusk sammen med tidligere præsident Lech Walesa (tv.) og hans søn Jaroslaw Walesa (tv.). Arkivfoto.

    De polske og russiske myndigheder gjorde alt for at Lech Walesa ikke skulle få Nobels Fredspris, også fra dansk side var der modstand. Nu er det bekræftet fra det officielle Polen, at beviserne mod ham den gang var falske. Her får Lech Walesa endnu en hæder i september sidste år da han fyldte 75 år. Her er det EU-præsident Donald Tusk der overdrager Walesa en hilsen fra EU statslederne – de polske og ungarske underskrifter mangler dog. Til højre for ham Jaroslaw Walesa, der er medlem af Europa-Parlamentet. Arkivfoto.


    WARSZAWA: Det nationale forskningsinstitut IPN erkender nu, at der blev fremstillet falske dokumenter om Lech Walesa af det hemmelige politi.


    Efter seks års efterforskning, oplyser det statskontrollerede nationale forskningsinstitut IPN (Institut for National Erindring), at det hemmelige politi i 1980 producerede falske dokumenter, for at miskreditere strejkeleder og første formand for Solidarnosc, Lech Walesa. Det er Lech Walesa selv, der har krævet at IPN skulle bekræfte, at mange af dokumenter fra dengang var produceret af det hemmelige kommunistiske politi, SB. Formålet var at gøre ham til spion for kommunisterne, så resten af verden kunne tage afstand fra den nye globale helt fra skibsværftet i Gdansk.

    Anonym SB-afsløring

    Det var en anonym SB-officer der fortalt gazeta.pl om forfalskningerne af dokumenter i begyndelsen af 1980erne. Lech Walesa underskrift blev forfalsket, og der blev brugt noget særligt papir, så dokumenterne fremstod ægte. De falske dokumenter blev blandt andet uddelt på den norske ambassade i 1982, for at forhindre at Lech Walesa fik Nobels Fredspris.

    Svigtende dansk støtte

    Men det var ikke kun det hemmelige polske politi der arbejdede imod, at Lech Walesa skulle have Nobels Fredspris. Det gjorde Socialdemokratiet i Danmark også. Trods gentagne henvendelser fra Polen og direkte fra Solidarnosc repræsentanter, var der ingen støtte at hente til Lech Walesa og hans kammerater. På det tidspunkt var Solidarnosc blevet forbudt efter at militæret rykkede ind i gaderne, og mange blev sat i husarrest.

    Moskva-København?

    I september 1982 afviste såvel daværende gruppeformand Jytte Andersen og partiformand Anker Jørgensen begge at støtte Lech Walesa til Nobels Fredspris, efter rådgivning fra daværende udenrigsordfører Lasse Budtz og Poul Nielson. Begge kendt for deres relationer til Moskva. Sidstnævnte blev siden EU-kommissær. I 1984 afviser Lasse Budtz igen en høflig henvendelse fra repræsentanter for det daværende Solidarnosc, som dengang var en fagforening, der i virkeligheden var et dække for den polske frihedskamp. Til gengæld var de unge hurtigt ude med støtte til Solidarnosc. Allerede i 1981 tog Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) sympati for polakkerne og den nye opstand.

    Spion-anklager fortsætter

    Lech Walesa rivalen, formanden for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski, har længe ført en hadekampagne mod Lech Walesa med beskyldninger om at han skulle have samarbejdet med kommunisterne under kodenavnet Bolek. Beskyldninger som Walesa og flere domstole forlængst har afvist. Kaczynski-regeringen lavede for få år siden en ny skolereform, der havde til formål at skrive Lech Walesa ud af de polske historiebøger.

    Lech Walesa fik – trods danske indsigelser og falske beviser – Nobels Fredspris i 1983, for sin ikke-voldelig revolution mod magthaverne.¨

    SE OG HØR OGSÅ
    Eksternt link: Dansk gave til Lech Walesa 75 år (2018)