Polen: EU har nøglen til at stoppe grænseblokaden

Polens viceudenrigsminister mener, at EU har nøglen til at løse problemerne med landmændenes blokade af grænseovergangene til Ukraine. På billedet er det den polske EU-landbrugskommissær Janusz Wojciechowski, der forsøger at berolige landmændene. Den polske kommissær er udpeget af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og formand Jaroslaw Kaczynski. Privatfoto.

WARSZAWA: Polen afviser ikke Zelenskys invitation til topmøde på grænsen, men synes det kræver bedre forberedelser. EU har nøglen til en løsning, siger viceudenrigsminister.


Polens viceudenrigsminister Andrzej Szejna har svaret på den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky invitation til et topmøde mellem Ukraine og Polen ved grænsen seneste fredag.

Til Polsat News siger han om den optrappede blokering af grænseovergange mellem Polen og Ukraine, hvor landmænd fra flere europæiske lande deltager.

– Det er et problem, der skal løses. Efter min mening er appellen fra præsident Zelensky naturligvis et udtryk for en fortvivlelse, fordi Ukraine lever af landbrugsproduktionen, der også finansierer sit forsvar, som Polen også bidrager til, siger viceudenrigsminister Szejna.

Invitation til topmøde på grænsen

Om den ukrainske invitation til et hastetopmøde på grænsen siger viceudenrigsministeren:

– Det er statsministerens beslutning. Jeg mener, at den slags møder skal være velforberedte. Hvis vi når at finde ud af noget, kan det selvfølgelig ske, siger Szejna. Viceudenrigsministeren siger, at den polske regerings venskab og støtte til Ukraine “ikke behøver at blive bekræftet”.

– Den tidligere regering skabte en situation, hvor den ikke kunne stoppe for tilstrømningen af korn eller andre landbrugsprodukter til det polske marked. Det satte polske landmænd i en konkurrencemæssig dårlig situation.

 EU har nøglen til en løsning

 – Den polske regerings næste skridt afhænger af de ansøgninger, som landbrugsminister Czesław Siekierski har indsendt til Europa-Kommissionen. Hvis Europa-Kommissionen er opgaven voksen, og hvis hele EU hjælper Polen og de polske landmænd ved at lette dem for byrden, så tror jeg, at der kan findes et kompromis, siger Andrzej Szejna.

Priserne på verdensmarkedet på korn er faldet med 25 procent i forhold til sidste år, og Ukraine har kun eksporteret 40 procent af den normale eksport ud af landet.

Tusk er tavs

Polens statsminister Donald Tusk har endnu ikke reageret på invitationen fra den ukrainske præsident. Zelensky har inviteret såvel statsministeren som præsidenten til mødet, hvilket kan komplicere sagen yderligere.

 

EU har nøglen – du har også

EU har nøglen til løsning af mange problemer, men vores problem kan du måske hjælpe til med. polennu.dk er verdens førende medie, når det gælder nyheder på dansk om Polen. Men vi har fravalgt at have en betalingsmur – for vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.