Polen får kopier af sorte bokse på mandag

  Polen henter de sorte bokse med oplysningerne om de sidste minutter før præsidents fly styrtede ned ved Smolensk, mens den var på vej til mindehøjtidelighed i anledning af 70 året for russernes henrettelser ved Katyn. Arkivfoto.


  WARSZAWA: De polske myndigheder får kopier af de sorte bokse på mandag. Hver anden polak tror ikke at sandheden nogensinde kommer frem, og ulykken er kommet ind i valgkampen.


  På mandag vil Rusland give Polen kopier af data fra de sorte bokse ombord på det forulykkede Tu-154 fly, der styrtede ned den 10. april i nærheden af Smolensk, hvor alle 96 ombordværende omkom. Heriblandt Polens præsident Lech Kaczynski og hans hustru.

  Henter kopier af bokse i Moskva

  Polens indenrigsminister Jerzy Miller og general Andrzej Seremet rejser til Moskva den 31. maj for at få kopier af boksene, og for at lave en officiel polsk redegørelse. Dermed kan der bl.a. blive skabt klarhed over forlydende de seneste uger om ’mystisk personer’ var i cockpittet, da flyet styrtede.

  Chef for flyvevåbnet i cockpit

  Lederen af Undersøgelseskommissionen af flystyrtet på polsk side, Edmund Klich, siger, at han allerede har modtaget de første udskrifter af optagelserne fra cockpittet i minutter før flyet styrtede til jorden. Til en tv-vært sagde han forleden aften, at chefen for det polske luftvåben, Gen Blasik, var i cockpittet da flyet styrtede. Besætningen og yderligere en ikke navngivet person var også til stede.

  Fortrolige oplysninger

  Men i går sagde Klich, at han ikke vil dele informationer og dokumenter med andre, end ikke med premierminister Donald Tusk, da det er i strid med internationale konventioner at afsløre personlig data under disse tragiske omstændigheder.

  Hver anden polak forventer ikke sandheden

  Hver anden polak tror ikke på, at årsagen til flystyrtet i Smolensk nogensinde kommer frem. En undersøgelse, foretaget af OBOP Instituttet, viser, at 51 procent af polakkerne ikke tror på at det vil ske.

  Over 60 procent af dem mener, at tragedien er for alt for kompliceret at beskrive, og at de russiske myndigheder ikke vil bidrage til en fuldstændig og tilbundsgående undersøgelse af flystyrtet. 39 procent af de adspurgte mener også, at den polske del af undersøgelsen, heller ikke vil komme til bunds i omstændighederne.

  40 procent af polakkerne mener, at årsagerne til flyulykken vil blive offentliggjort, uanset hvem der er ansvarlig for ulykken. 44 procent tror ikke det forholder sig sådan.

  Flystyrt ind i præsident-valgkampen

  Den afdøde præsidents tvillingebror, Jaroslaw Kaczynski, stiller op til præsidentvalget, og ethvert tilbageskridt i de polsk-russiske relationer, vil uden tvivl gavne hans kandidatur.

  Derfor har kandidaten også valgt at tale direkte til Moskva i et YouTube indslag, hvor han bl.a. kræver svar om ulykken.

  Russisk opbakning

  Men nu er også russiske systemkritikere gået ind i den polske valgkamp.

  Fem tidligere sovjetiske dissidenter og modstandere af nutidens Kreml, har skrevet et åbent brev til en polsk avis, hvor de kritiserer undersøgelsen af Smolensk flyulykken.

  De fem er ’overrasket og alvorligt bekymret’ over forløbet af undersøgelsen indtil nu, skriver de i det respekterede polske dagblad Rzeczpospolita. De fem er Alexander Bondarev, Vladimir Bukovsky, Viktor Fainberg, Natalya Gorbanevskaya og Andrei Illarionov.

  De bebrejder også de russiske myndigheder for at ignorere Jaroslaw Kaczynskis videoklip på YouTube.

  Polen er naiv

  De fem beskylder den polske regering for, at være mere interesseret i tættere forbindelser til Kreml, end at få sandheden frem om den største polske tragedie efter Anden Verdenskrig.

  – Det lader til, at vores polske venner demonstrere en vis naivitet, og helt glemmer, at den nuværende ledelse i Kreml ikke har sammenfaldende interesser med deres nabolande, hedder det i brevet, der samtidig opfordrer polakkerne til at forsvare Polens uafhængighed, ved at stemme på Jaroslaw Kaczynski ved præsidentvalget den 20. juni.

  Kaczynski bagud

  De medier der traditionelt har støtte fra kirken og fra tilhængere af Lov og Retfærdighedspartiet (som Kaczynski brødrene stiftede i 2001) spår en begrænset føring til Bronislaw Komorowski fra Borgernes Platform (PO).

  Andre medier spår at forspringet til Komorowski er mere end 50 procent, hvilket betyder at valget kan afgøres uden en anden valgrunde, som ellers er planlagt til 4. juli.

  Følg præsidentvalget på polennu.dk.