Polen får vigtig toppost i NATO hovedkvarteret

  Chefen for den polske generalstab, general Franciszek Gagor (th.) nævnes af mange iagttagere som ny NATO-chef, men Polens forsvarsminister Bogdan Klich vil ikke af med sin stabschef.


  WARSZAWA: Der er endnu ikke sat navn på, men sikkert er det, at en polsk general skal være næstkommanderende i NATO’s øverste militære ledelse.


  Lederen af den polske generalstab, general Franciszek Gagor, har netop udpeget syv nye generaler, der skal arbejde for NATO.

  En af dem vil få sin daglige gang i NATO’s hovedkvarter i Norfolk, USA. Beslutningen er en del af den forandringsproces, der er igangsat internt i NATO.

  Polens har fået højere status i organisationen, efter at have deltaget i de fleste af alliancens missioner. Det er første gang nogensinde, at Polen har fået så høj en post i NATO-systemet.

  Intet navn

  Det er endnu ikke afgjort, hvem der skal besætte den prestigefyldte post på Norfolk base, men om kravene, sagde den polske forsvarsminister Bogdan Klich, fredag:

  – Det skal være en firestjernet general med international erfaring og et indgående kendskab til NATO.

  Ikke stabschefen

  Ministeren benægtede samtidig spekulationer om hvor vidt stabschefen general Franciszek Gagor vil få stillingen.

  – Jeg vil ikke af med General Gagor her i Polen, han er en fremragende leder af den polske generalstab, sagde forsvarsminister Bogdan Klich.

  Den polske general skal i turnus dele posten med en italiensk general.